Ивана Михајловић (фото: ТВЦГ, РТЦГ)
07/10/2021 u 09:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Михајловић: "Маршалов план" превазишао очекивања

Подсјећа на податак Еуростата да се у Црној Гори ради 44,6 сати седмично, што је нашу земљу поставило на мјесто европског лидера

Савјетница за правна питања у Унији слободних синдиката Црне Горе (УССЦГ) Ивана Михајловић казала је да се тешко у нашој земљи може говорити о достојанственом раду, јер је ситуација таква да се тешко може славити Дан достојанственог рада, који се обиљежава данас. Маршалов план који је представио ресор финансија, каже она, превазишао је њихова очекивања.

Она је у емисији "Линк" на Радију Црне Горе истакла да би Међународни дан достојанственог рада требало да буде подсјетник свима који доносе одлуке да је неопходно радника ставити у центар свих политика, преноси портал РТЦГ.

Подсјећа на податак Еуростата да се у Црној Гори ради 44,6 сати седмично, што је нашу земљу поставило на мјесто европског лидера.

-Нажалост, већини запослених у Црној Гори тај прековремени рад није плаћен- истакла је Михајловић.

Црна Гора, напомиње, мора да учини још пуно како би обезбиједила достојанствене услове рада, што је, напомиње, једини начин да млади људи остану у нашој земљи.

Податак да је цијена рада од 2007. године до данас повећана само пет еура сам по себи, каже, она говори много.

-Имате за пет еура нето повећање зараде од 2007. до 2021, што је поразан податак. Са друге стране имате ситуацију у којој ми као социјални партнери о минималној заради морамо да преговарамо по пет или шест година да би достигла ниво који није ни 50 одсто просјечне зараде-појаснила је Михајловић.

Коментаришући "Маршалов план" који је најавио министар финансија и социјалног рада, Михајловић је казала да су они иницирали преговоре о повећању минималне зараде на 315 еура од 1. јануара наредне године.

-Представљање плана Европа сада је превазишао наша очекивања у овом тренутку, јер није било најава да то може да се деси. Као синдикат то нас заиста радује, вјерујемо да су планови постављени на одрживим основама, да су размотрени ризици и да су предложили нешто што је потребно Црној Гори- рекла је саговорница Радија Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 10:42