Protest radnika Kapa, Kap, protest kapovaca, kapovci, protest radnika, protest radnika kapa ispred vlade / PROTEST RADNIKA KAPA, KAP, PROTEST KAPOVACA, KAPOVCI, PROTEST RADNIKA, PROTEST RADNIKA KAPA ISPRED VLADE-IVAN PETROVIC-IPE
23/02/2022 u 20:08 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стечајни управник не да сагласност за бенефиције

Перишић саопштио радницима да КАП у стечају, након брисања из регистра, нема правни легитимитет за учешће у било каквим правним поступцима

Стечајни управник Комбината алуминијума Подгорица Веселин Перишић није дао бившим радницима те фабрике потврду или сагласност да су имали право на бенефицирани радни стаж од половине 2013. до половине 2021. године, када је закључен стечај у алуминијумској фабрици. До стечаја су радници имали право на бенефиције, а у стечају су радили на истим радним мјестима за које су имали право на бенефицирани радни стаж од два, четири и шест мјесеци. Он је у допису упућеном Синдикату металских и рударских радника, истакао је да нема правни легитимитет за учешће у било каквим поступцима или активностима, јер непостојеће правно лице не може бити носилац било каквих обавеза.

– И поред разумијевања за напоре које чините у циљу рјешавања проблема радника ради остварења на пензију, КАП у стечају након брисања из регистра привредних субјеката нема правни легитимитет за учешће у било каквим поступцима или активностима јер не постоји као правно лице. Закључењем стечајног поступка над стечајним дужником који је брисан из регистра, престала су и овлашћења стечајног управника у односу на стечајног дужника и ограничена су искључиво на заступање стечајне масе до окончања незавршених судских и управних поступака, због чега више немам ни право ни овлашћења да иступам у име непостојећег правног лица – стоји у допису Перишића.

Бивши радници КАП-а су прошле седмице тражили састанак са Перишићем, са намјером да га упознају са проблемима са којим се суочавају због немогућности остваривања права на пензију према измијењеном закону о ПИО-у за раднике из овог сектора. У допису који је синдикат слао стечајном управнику, наводи се да су радници КАП-а радили на радним мјестима на којима се стаж осигурања обрачунава са увећаним трајањем, али да им исти није уплаћен од 2006. године односно од увођења стечаја до престанка радног односа, крајем 2021. године.

Према ријечима предсједнице Синдиката металско-рударског сектора Сандре Обрадовић, стечаjни управник, односно Привредни суд, главни је кривац за ситуациjу у коjоj су се нашли бивши радници КАП-а.

– Ово из разлога jер jе први пут у Црноj Гори Закон о стечаjу тумачен на начин да радно ангажовани у стечаjу немаjу никаква права из рада и по основу рада осим на зараде и доприносе на зараду. Такође, велики jе знак питања зашто jе стечаj траjао осам година. Оно што се мора урадити jесте, с обзиром на то да запослени нису миjењали радна мjеста приjе, током и након стечаjа, да се обезбиjеде увjерења од стране стечаjног управника да имаjу право на бенефицирани радни стаж, што jе неспорно – казала је Обрадовић.

Обрадовић је истакла и да даље поступање радника ће зависити од ресорних министарстава и њихоговог става по питању решавања овог проблема.

Данас састанак са ресорним министарствима

Представнике радника, јуче су у Влади примили савјетници премијера, Дејан Абазовић и Илија Мугоша, који су саслушали захтјеве радника и исказали спремност да се пронађе рјешење. Ипак, конкретних договора и помака није било, па је за данас у осам часова заказан састанак са представницима ресорних министарстава, односно Министарства економског развоја, Министарства капиталних инвестиција и Министарства финансија и социјалног старања. У исто вријеме бивши радници Комбината алуминијума окупиће се испред зграде у којој се налазе ова министарства, на Римском тргу. Уколико не буде конкретнијих помака или проналаска решења, радници најављују да ће наставити са свакодневним протестима.

Бивши радници КАП-а и јуче су протестовали испред Владе, тражећи пријем код премијера Здравка Кривокапића, како би се пронашао начин да им се уплате бенефиције које им се дугују. Ријеч је о износу од око 8,5 милиона еура, које је према ранијим наводима спремна да обезбиједи Електропривреда Црне Горе. Бенефиције се дугују за око 360 радника овог бившег предузећа, од којих ће око 150 моћи да остваре право на пензију по закону о ПИО који је усвојила Скупштина крајем прошле године.

М.Д.С.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
УССЦГКАП
11. maj 2024 18:08