Јаков Милатовић / - Фото: Јутјуб
03/06/2021 u 09:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Милатовић: Црногорски пасош само за стручњаке

Да ли ће институт економског држављанства и даље постојати, и да ли ће бити уведен нови систем за стицање држављанства, одлучиће Влада до краја године

Институт економског држављанства, којим се кроз инвестиције могло доћи до црногорског пасоша, могао би од наредне године да буде укинут, најавио је министар економског развоја Јаков Милатовић, преносе Вечерње новости.

Да ли ће он и даље постојати, те да ли ће се увести нови систем за стицање држављанства, одлучиће Влада до краја године.

Како је казао министар Милатовић, тренутно су у току анализе и консултације у вези са потенцијалним новим програмом, те ће коначна одлука о евентуалном новом моделу програма бити донијета до краја године. Он је додао да ће благовремено бити дефинисани нови критеријуми, начин и поступак за добијање црногорског држављанства у складу са идејом да се постојећи програм економског држављанства промијени у програм држављанства за висококвалификовани кадар. Како је казао, дефинисаће се предуслови који подразумијевају високе квалификације кандидата када је ријеч о индивидуалним апликацијама и јасну процјену доприноса индивидуалног профила економском развоју. Дефинисаће се и сектори који у складу са свјетским развојним трендовима могу допринијети динамичном развоју економског потенцијала Црне Горе.

До сада је, по основу инвестиција у Црној Гори, држављанство добило 67 особа. Ко су они и чиме су заслужили држављанство питао је у Скупштини посланик Демократског фронта, Дејан Ђуровић. Он је казао да је предизборно обећање било да се објаве имена добитника пасоша, те на основу којих карактеристика и критеријума су их стекли.

Ко је све на листи држављана који су кроз инвестиције добили црногорски пасош, Милатовић није одговорио, наводећи да тим подацима не располаже његов ресор, већ МУП.

Према ријечима Милатовића, одлука да се програм не продужи донијета је зато што се подршка програмима економског држављанства коси са начелима ЕУ и да би даља подршка таквом програму могла отежати и успорити процес придруживања Црне Горе ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 04:23