Јаков Милатовић / фото: Влада
21/02/2022 u 16:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милатовић: ЕБРД важан партнер у економском развоjу Црне Горе

На састанку jе саопштено да jе ЕБРД важан партнер у економском развоjу Црне Горе и то се огледа кроз снажну подршку коjу пружаjу у реализациjи неких од кључних проjеката

Европска банка за обнову и развоj (ЕБРД) jе важан партнер у економском развоjу Црне Горе, саопштио jе министар економског развоjа Jаков Милатовић и додао да економска ситуациjа остаjе приоритет у свим околностима.

Милатовић се састао са шефом канцелариjе ЕБРД-а у Црноj Гори Ремоном Закариjом, са коjим jе разговарао о досадашњоj подршци ове међународне институциjе, али и о будућим проjектима коjи ће убрзати економски развоj Црне Горе.

На састанку jе саопштено да jе ЕБРД важан партнер у економском развоjу Црне Горе и то се огледа кроз снажну подршку коjу пружаjу у реализациjи неких од кључних проjеката коjи ће утицати на убрзање економске активности и побољшање животног стандарда грађана.

- Влада jе уложила снажне напоре да током прошле године постигне резултате коjи говоре о економском опоравку, али и да Црна Гора током ове године постане велико градилиште на коjем ће се остваривати проjекти зелене економиjе и енергетике, а у коjима се очекуjе значаjно учешће ЕБРД-а - рекао jе Милатовић.

Он jе додао да економска ситуациjа остаjе приоритет у свим околностима.

- Упркос сложеноj политичкоj ситуациjи, приоритет jе да грађанима обезбиjедимо унапређење животног стандарда што смо отпочели имплементациjом програма Европа сад, а настављамо кроз броjне проjекте коjи ће даље jачати економски просперитет Црне Горе - казао jе Милатовић.

Током састанка се говорило о спремности двиjе стране да заjеднички раде на даљем развоjу црногорске економиjе, и то кроз унапређење инвестиционог амбиjента, реализациjе инфраструктурних проjеката и оснаживања пословног амбиjента.

Милатовић се захвалио ЕБРД-у на подршци коjу банка пружа Министарству на успостављању кредитно-гарантног фонда.

На састанку jе разговарано и о унапређењу дигиталне инфраструктуре и то кроз проjекат широкопоjасног интернета коjи ће руралним срединама створити нове развоjне шансе. Друга фаза овог проjекта креће ускоро, а осим онлине приступа за већи броj људи, интензивирана дигитализациjа би утицала на убрзан развоj области попут туризма и образовања.

Такође, Милатовић jе искористио прилику да истакне значаj изградње друге дионице аутопута Бар- Бољаре као и реконструкциjе диjела регионалног пута коjи спаjа Подгорицу са Сараjевом, а односи се на дионицу од Шћепан Поља до Фоче.

На састанку jе наjављено да ће Инвестиционом самиту ЕБРД-а за Западни Балкан у Лондону присустовати премиjер Црне Горе Здравко Кривокапић и Милатовић, а имаjући у виду одличну сарадњу Владе Црне Горе и ЕБРД, биће то jош jедна прилика да се говори о значаjним проjектима коjи су у току, али и о плановима за неке коjи ће тек бити успостављени.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:44