SA KONGRESA RAČUNOVOĐA I REVIZORA / - FOTO:INSTITUT SERTIFIKOVANIH RAČUNOVOĐA
27/09/2024 u 13:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milović: Smanjenje sive ekonomije i rast zaposlenosti ključni ciljevi Vladine fiskalne strategije

Smanjenje sive ekonomije, rast zaposlenosti i jačanje poslovnog ambijenta ključni su ciljevi Vladine fiskalne strategije, kazala je Milena Milović, Savjetnica Predsjednika Vlade za ekonomsku politiku.

Ona je na panelu "Fiskalna strategija i poreska usklađenost: Partnerstvo za stabilan ekonomski rast” koji je održan u okviru XIX Međunarodnog Kongresa računovođa i revizora Crne Gore poručila da će svi tekući izdaci u narednom periodu biti finansirani iz tekućih prihoda.

- Namjera nam je da u naredne tri godine imamo deficit oko tri odsto, a javni dug na nivo 60 odsto BDP-a. Zaduživanje će ići isključivo za kapitalne projekte, a strategijom smo smanjili troškove koji idu na teret poslodavca - kazala je Milović.

Da je fiskalna strategija donijela brojne benefite privredi smatra Biljana Peranović, Generalna direktorica Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija.

- Ključni cilj fiskalne strategije je stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta sa ciljem privlačenja investicija. Imamo najmanje troškove opterećenja rada, ali i najnižu stopu poreza na dobit - kazala je Peranović.

Direktor Poreske uprave Sava Laketić tvrdi da je fiskalna strategija uticala na rad te Uprave.

- Mislim da ćemo na sve ove promjene odgovoriti na vrijeme. Reforma poreske administracije sada je dobila puni zamah što će nam pomoći u borbi protiv sive ekonomije. Moram napomenuti da više od 200 miliona eura imamo veću naplatu prihoda u odnosu na prošlu godinu, što je rast za nekih 20 odsto - poručio je Laketić.

Predsjednik Upravnog odbora IRFCG Predrag Drecun kaže da je Fiskalna strategija održiva.

- Tu se radi o preraspodjeli, a kada radite preraspodjelu uvijek ćete da imate nezadovoljne ali se nepravda iz nekog ranijeg perioda morala ispraviti. Ne možete da riješite sve nepravde istovremeno - kazao je Drecun.

Na panelu, čiji je moderator bila Anastasija Boljević, Generalna sekretarka ISRCG učestvovao je i Zoran Vukićević, Predsjednik Komore poreskih savjetnika Crne Gore. Sa skupa je poručeno da je jedan od najvećih problema koji nas čekaju u budućnosti nedostatak radne snage.

Na Kongresu je predstavljen i autorski rad Milana Dabovića, Senatora DRI, koji se osvrnuo na temu kako voditi fiskalnu politiku.

- Treba insistirati na obavezi lokalne samouprave da prije svakog zaduživanja zahtijeva saglasnost Vlade. Takođe, treba zaustaviti bilo kakve oblike povećanja socijalnih i transfernih davanja ili neproduktivnog zapošljavanja. Nužno je i postepeno smanjivati učešće tekućeg budžeta u ukupnoj javnoj potrošnji - kazao je Dabović.  

Na otvaranju Kongresa bilo je riječi i o izazovima sa kojima se suočava računovodstveno-revizorska profesija. Predsjednik Upravnog odbora Instituta sertifikovanih računovođa (ISRCG) Vinko Nikić smatra da računovodstveno-revizorska profesija mora ići u pravom pravcu, iako je danas u lošijem položaju u odnosu na prošlu godinu.

“Mi smo tu da pronađemo rješenje, kada ga nema, jer moramo da radimo u ovim kriznim vremenima. Mi gledamo u budućnost i pored izazova koji se dešavaju na globalnom nivou. Sa ovog Kongresa želimo da izađemo sa konkretnim zaključcima koji će biti korisni donosiocima odluka kako bi ih implementirali u praksi”, rekao je Nikić.

ISRCG: Vještačka inteligencija utiče na oblikovanje računovodstveno-revizorske profesije

Profesorica Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Ana Lalević Filipović kaže da računovodstveno-revizorska profesija treba da zasija u punom potencijalu.

- Izazovi sa kojima se suočava profesija su viši nego ikada. Više ne možemo da prihvatimo ptetpostavku da je računovodstvo tradicionalna zanatska profesija jer je to danas najdinamičnija profesija - kazala je Filipović.

ISRCG i Ministarstvo finansija dijele zajedničke vrijednosti i ciljeve, kazao je Minas Trubljanin, Generalni direktor Direktorata za centralnu harmonizaciju u Ministarstvu finansija.

Računovodstveno revizorska profesija je važna u kreiranju poslovnog ambijenta, a ovaj Kongres predstavlja generator razvoja i napretka računovodstveno-revizorske profesije - zaključio je Trubljanin.

Izlaganje na temu evaluacija i revizije održivog razvoja imao je Željko Bogetić, Glavni ekonomista Svjetske banke za Srednji istok koji je kazao da su ekonomski rast, socijalna inkluzivnost i zaštita životne sredine stubovi održivog razvoja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 13:41