/ - MINISTAR MUJOVIć I CGES KRUPNIM KORACIMA KA VEćOJ ENERGETSKOJ SIGURNOSTI REGIONA
03/07/2024 u 13:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministar Mujović i CGES krupnim koracima ka većoj energetskoj sigurnosti regiona

Kako bi se u što većoj mjeri izbjegli poremećaji u napajanju električne energije, kakav nas je zadesio 21.juna, ministar Saša Mujović je iznio ideju da crnogorski elektroprenosni sistem inicira snažniju regionalnu saradnju operatora prenosnih sistema regiona.

On je to poručio na neformalnom ministarskom sastanku u Banja Luci, na kojem je održan susreta ministara energetike u okviru Energetske zajednice.

CGES: Struja nestala zbog poremaćaja regionalnih razmjera, uzrok se utvrđuje

Čelni čovjek Energetske zajednice Artur Lorkovski, podrẓ̌ao ideju da crnogorski elektroprenosni sistem inicira snažniju regionalnu saradnju operatora prenosnih sistema regiona, a kako bi se povećala sigurnost snabdijevanja potrošača regiona.

Mujović: Raspad elektroenergetskog sistema opet možemo očekivati

- Osnovna ideja, a ujedno i medjukorak dok zemlje regiona ne transponuju evropske regulative i uspostave koordinisano računanje prekograničnih kapaciteta i sigurnosti (CCR i SOR), je da se omogući sprovođenjenje redispečinga (koordinisana promjena proizvodnje elektrana u cilju upravljanja mrežnim zagušenjima) kao jedne od remedijalnih mjera. Ovo bi podrazumijevalo još veći stepen regionalne koordinacije i saradnje na polju sigurnosti napajanja regiona električnom energijom - navode u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 13:01