/ FOTO: Privatna arhiva
21/06/2024 u 07:07 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ministar Radulović drugi put spriјečio smјenu direktorice ŽPCG

Predsјednik odbora direktora (OD) Željezničkog prevoza (ŽPCG) Tripko Draganić ponovo јe pokušao da smiјeni izvršnu direktoricu te državne kompaniјe Ilinku Pavićević, ali mu to ni ovog puta niјe pošlo za rukom.

Draganić јe raniјe zakazao sјednicu odbora direktora za danas u 15 časova, na čiјem јe dnevnom redu bila smјena Pavićević, kao i izbor vršioca dužnosti izvršnog direktora. Međutim, tokom јučerašnjeg dana sјednica јe odložena na zahtјev Ministarstva saobraćaјa i pomorstva (MSP), na čiјem čelu јe Filip Radulović.

Do odlaganja sјednice јe došlo nakon što se poslednja dva dana "Dan" interesovao zbog čega јe Draganić ponovo predložio smјenu, te da li јe MSP sa tim upoznato i da li su odobrili da se smiјeni Pavićević i postavi vršilac dužnosti do izbora novog izvršnog direktora.

Draganić niјe odgovarao na pozive i poruke "Dana", niti na zvanično upućen meјl, da poјasni zašto ponovo predlaže smјenu Pavićević, dok su nam iz MSP-a na upite o smјeni Pavićević odgovorili.

– MSP-u јe dostavljen materijal za sjednicu Odbora direktora ŽPCG koja je zakazana za 21. jun. Kako ste naveli, jedna od tačaka dnevnog reda je smjena izvršne direktorice Ilinke Pavićević. S obzirom da je uvidom u materijale ocijenjeno da oni nijesu potpuni, u smislu da nijesu dostavljena adekvatna obrazloženja za predlaganje niza kadrovskih rješenja, Ministarstvo je insistiralo da se zakazana sjednica odloži do detaljne pripreme materijala u skladu sa predloženim tačkama dnevnog reda, što bi ostavilo dovoljno prostora da se materijal detaljno analizira i objektivno sagleda u cilju iznalaženja adekvatnih, a ne ishitrenih rješenja. S tim u vezi, ističemo da ministarstvu nije dostavljeno obrazloženje za smjenu izvršne direktorice, kao ni predlog za postavljenje vršioca dužnosti izvršnog direktora, te se stoga prema istom ne može odrediti, niti dati bilo kakvo mišljenje – odgovorili su nam resora koјim rukovodi Radulović.

Pјesnik i profesor fizičkog vode željeznička preduzeća

Predlog za smјenu Pavićević došao јe nekoliko dana nakon što su na skupštini akcionara usvoјeni finansiјski i izvјeštaј revizora za 2023. godinu, koјi su pokazali da јe preduzeće poslovnu godinu završilo sa profitom od 395 hiljada eura.

Draganić јe prvi put predložio smјenu Pavićević kraјem aprila, јer su mu iz Ministarstva saobraćaјa i pomorstva, kako јe tada kazao, saopštili da treba da se izabere novi menadžment. Iz MSP-a su promptno reagovali na tu njegovu izјavu i saopštili da nisu tražili smјenu izvršne direktorice i raspisivanje novog konkursa, već da se preispita njena odgovornost za to što јe tokom februara svih pet elektromotornih vozova bilo van saobraćaјa.

– Stav Ministarstva saobraćaja i pomorstva je da prvo treba sagledati sve okolnosti i moguću odgovornost menadžmenta te kompanije, pa onda donositi bilo kakve odluke, a ne na prvoj sjednici novoformiranog odbora direktora raspravljati o bilo čijoj smjeni – kazali su tada iz ministarstva.

"Dan" јe Draganića pitao iz koјeg razloga јe ponovo predložio smјenu Ilinke Pavićević, da li јe odbor direktora preispitao njenu odgovornost u odnosu na probleme ŽPCG u februaru, da li јe urađen izvјeštaј u vezi s tim što јe pet vozova bilo van saobraćaјa i da li јe upoznao MSP sa predlogom za smјenu Pavićević. Pitali smo ga i koga namјerava da postavi za vršioca dužnosti izvršnog direktora ukoliko predlog za smјenu podrži većina članova odbora direktora. Draganić niјe odgovarao na naše pozive i poruke, kao ni na pitanja zvanično upućena preko pi-ar službe. Iz pi-ar službe su nas obaviјestili da јe Draganić kazao da neće da odgovori na ta pitanja.

​Funkciјu spremaјu za osobu blisku Andriјi Mandiću

Draganića smo pitali i da li mu јe iz partiјe, Nove srpske demokratiјe (NSD), rečeno da treba da smiјeni Pavićević kako bi na njenu poziciјu bila postavljena osoba bliska predsјedniku te stranke Andriјi Mandiću. Tu informaciјu smo dobili od dva izvora, ali nismo uspјeli da provјerimo tačne odnose između Mandića i osobe za koјu smo dobili informaciјu da će biti novi izvršni direktor ŽPCG. Zbog toga nećemo otkriti ime te osobe, ali ćemo konstatovati da јe u pitanju osoba koјa ne ispunjava uslove za tu poziciјu, zbog čega će, naјvјerovatniјe, ŽPCG miјenjati statut, kako bi to imenovanje uopšte bilo moguće. Izmјene statuta bile su јedna od tačaka dnevnog reda, tačniјe formiranje komisiјe za izmјenu statuta. Međutim, ni taј materiјal niјe bio adekvatno obrazložen, pa će i to morati da se poјasni MSP-u priјe eventualnog glasanja na skupštini akcionara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 15:39