Отпремнине ће добити и бивши радници КАП-а / Лазар Ружић
25/07/2021 u 15:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство: Отпремнине ће добити сви радници из сектора рударске и металске индустриjе

Законом ће бити прецизирани критериjуми, рокови и динамика исплате отпремнина овим бившим радницима. Основни циљ коjи ће се постићи овим законским рjешењем jесте да се обезбиjеди jеднакост свих група бивших радника

Закон о измирењу обавеза према бившим радницима из сектора рударске и металске индустриjе даће основу за измирење обавеза према бившим радницима друштава Комбинат алуминиjума Подгорица, Прерада Подгорица, Ковачница Подгорица, Рудници боксита Никшић, Металац Никшић, Фабрика електрода Пива Плужине, наведено је из службе за односе са јавношћу Министарства економског развоја.

- Након низа састанака са представницима бивших радника, министар економског развоjа Jаков Милатовић иницирао jе формирање Радне групе за израду предлога Закона о измирењу обавеза према бившим радницима из рударске и металске индустриjе коjу чине представници Министарства економског развоjа и представници Министарства финансиjа - наводи се у саопштењу.

Законом ће бити прецизирани критериjуми, рокови и динамика исплате отпремнина овим бившим радницима. Основни циљ коjи ће се постићи овим законским рjешењем jесте да се обезбиjеди jеднакост свих група бивших радника, на начин што ће отпремнине добити сви радници из сектора рударске и металске индустриjе.

Ови радници су годинама били експлоатисани и изиграни од стране претходне владе коjа их jе дискриминисала и грубо кршила права коjа им гарантуjе Устав, док су више пута наjављивали рjешавање њиховог проблема. 

- Како смо ову годину прогласили годином социjалне правде, исправљање неправди чињених три децениjе ка овим и другим радницима показуjе спремност ове владе да испуни обећање коjе jе дала, па ће правда напокон бити задовољена за више од 650 бивших радника коjи су због покретања стечаjног поступка били приморани да напусте своjа радна мjеста. Ови радници и њихове породице коjе jе претходна власт довела на руб егзистенциjе на оваj начин ће бити у ситуациjи да након много година побољшаjу своj социjални и економски положаj - казао jе овим поводом министар економског развоjа Jаков Милатовић.

Влада ће и у наредном периоду наставити да испуњава своjа обећања  и да се бори за достоjанство и права сваког радника, за социjалну jеднакост и за статус радника као партнера у друственоj производњи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 21:33