/ фото: Иван Петровић
09/04/2022 u 12:44 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Млијечни производи биће скупљи за 12 одсто

И даље имамо проблем са откупљивачима, који ће за 12 одсто подићи цијену према маркетима, односно грађанима, а од тога ће нама подићи цијену откупа за два цента, навео је представник произвођача Владо Лакић

Цијене млијечних производа поскупиће половином априла за око 12 одсто. То су "Дану" казали сточари, док откупљивачи и прерађивачи млијека нијесу жељели да прецизирају за колико и тачно када ће поскупити млијечни производи. Произвођачи млијека и даље су незадовољни расподјелом новца од поскупљења и откупном цијеном, па поново пријете прекидом испоруке.

Представник произвођача млијека Владо Лакић је навео да је након састанка са министрима Александром Стијовићем и Милојком Спајићем прекинута обустава млијека, али да је реално очекивати да за 10-ак дана поново обуставе испоруку.

– Из министарства су нас обавијестили да ће почетком идуће седмице уплатити по 20 еура по грлу стоке. И та цијена је нижа него што су нам давали прије, али боље и то него ништа. И даље имамо проблем са откупљивачима, који ће за 12 одсто подићи цијену према маркетима, односно грађанима, а од тога ће нама подићи цијену откупа за два цента – навео је Лакић.

Претходна обустава трајала два дана

Произвођачи млијека протестовали су прије десетак дана испред зграде Министарства пољопривреде тражећи да се коригује откупна цијена. Њихова обустава испоруке млијека трајала је два дана, а након састанка са министрима договорено је повећање цијене откупа и укидање ПДВ-а на сточну храну. Представници откупљивача поручили су тада да ће цијену откупа повећати за два цента. Произвођачи су тада негодовали, јер сматрају да откупљивачи користе ситуацију како би додатно зарадили. Откупљивачи су тврдили и да упркос обустави испоруке, није било проблема у снабдијевању, јер се бојкоту није придружио већи дио произвођача.

Он истиче да је у међувремену додатно скочила сточна храна, те да ће се и та два цента повећања у међувремену изгубити.

– Од 16. априла ће порасти цијена млијека, а ми смо опет у истој ситуацији и не знамо шта ће бити даље. Још преговарамо, али врло је реално да већ у наредних десетак дана поново кренемо у обуставу, јер немамо конкретнијих помака, а ситуација је веома тешка. Дјелује да су сви дигли руке, и да сваки договор важи само док се заврши састанак. Сви смо у небраном грожђу, али видјећемо шта ће се дешавати у наредном периоду – поручио је Лакић.

Како бисмо сазнали колико се тачно планира подизање цијена млијечних производа према грађанима, наша редакција је контактирала и власника компаније Лазине Милутина Ђурановића, али он није желио да коментарише најављено поскупљење. Раније нам је казао да ће половином априла доћи до корекције цијена, али да ће до тада тачно утврдити за колико.

Произвођачи се још се надају да ће држава предузети конкретне мјере, односно поштовати договоре са састанка, али наводе да су цијене инпута последњих дана додатно порасле, па и оних обећаних два цента повећања откупне цијене више готово не значе ништа. Како је саопштио Милко Живковић, предсједник Удружења сточара, обустава испоруке је прекинута, али проблем је далеко од ријешеног.

– Обустава испоруке прекинута је након састанка са министрима, када је договорено да се ПДВ-а растерети сточна храна и производња млијека. Откупљивачи су тада истакли да ће половином априла повећати откуп за два цента, јер се показало да је производња млијека у Црној Гори нерентабилна. Какве ће ефекте и последице имати ово стање које је сада тек ћемо видјети, али је сигурно да неће бити добре. Министри су се потрудили да колико им закон дозвољава изађу у сусрет, а за даље интервенције готово да немају простора. Остаје нам да чекамо да проблем ријеши неко други, а то буквално значи да млијеко у окружењу поскупи, па да се те цијене прелију и у Црну Гору – казао је Живковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 11:19