/ Фото: Портал Дана
24/03/2022 u 07:32 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Млијечни производи ће поскупити 2 до 10 центи

У случају да не дође до договора сточара и трговачких ланаца, раст цијена би био минимум 10 центи уз опасност од гашења производње млијека у Црној Гори

Након поскупљења хљеба, брашна и уља на ред су дошли млијечни производи.

Питање је само хоће ли поскупити 5 одсто, односно 2, 3 или 5 центи по производу или ће поскупљење бити осјетније. Колико, нико још не зна прецизно, а све ће зависити од преговора са државом. Минимум 10 центи за колико би сточари повећали откупну цијену. Сточари траже да се откупна цијена млијека повећа за 10 центи, јер су у супротном у губитку. У питању су производи који се праве од домаћег млијека, јогурт, павлака, кајмак и дневно млијеко.

Сточари су предложили модел по којем би им се повећала откупна цијена за 10 центи, што би значило да би и цијена за крајње потрошаче морала бити већа минимум за 10 центи. Колико ће млијеко ускоро поскупити зависиће од преговора сточара, државе, прерађивача и трговачких ланаца.

Тим поводом јуче је одржан састанак између представника Министарства пољопривреде и Савеза сточара, који је, како нам је казао представник Савеза и пољопривредник Будимир Мугоша, прошао добро.

image

Мугоша

Фото: Архива

– Министарство пољопривреде је било врло кооперативно. Предлоге су у односу на састанак од понедјељка, технички уобличили и сада ће више зависити од Министарства финансија и Скупштине него од њих. Тражили смо да држава смањи порезе на инпуте и ПДВ на готове млијечне производе, односно да се одрекне својих прихода у нашу корист – рекао је Мугоша "Дану" након јучерашњег састанка.

Он је казао да је договорено да се смањи ПДВ на тврди и полутврди сир, кајмак и сурутку са 21 на 7 одсто, те да за сточну храну буде 0 одсто, умјесто садашњих 7.

– Што је брашно за хљеб, то је сточна храна за млијеко. Циљ преговора је да повећање цијена млијечних производа буде само 5 одсто. Односно да на примјер раст цијене јогурта буде максимално 5 центи, а да од тога нешто иде нама, нешто прерађивачима и дио држави. Ако трговачки ланци буду пристали да смање маржу са 30 на 20 одсто, прерађивачи да повећају откупну цијену за 2 цента по литру и да се продајна цијена повећа за 2 цента, ту би добили тих 10 центи које смо тражили, али тако да се сви одрекну по мало. Ако трговачки ланци и прерађивачи пристану на та 2 цента по литру, на прагу смо рјешења, ако не, онда смо у великом проблему. У том случају бисмо најприје обуставили испоруку млијека један дан, потом на више дана, а ако ни то не помогне онда ће овај сектор отићи по лед, јер пословање с губитком нема логике – поручио је Мугоша.

Истакао је да опипљиво рјешење морају имати до 1. априла. Из Министарства пољопривреде нам је речено да су јуче имали састанак само са сточарима, те да ће наредних дана преговарати са прерађивачима и трговачким ланцима.

Представник Удружења сточара Милко Живковић је казао да би у случају да прође овај договор цијене финалних производа, којима тргују грађани, биле веће за 2 до 3 цента.

– Трудимо се да сачувамо крајњег корисника, да се не повећају цијене за 10 центи и да се то повећање не прелије на крајње потрошаче, јер смо свјесни стања у којем се налазе грађани. Али и они морају знати да ако нешто не предузмемо остаћемо без домаће производње. У том случају би увозно млијеко плаћали много скупље него домаће – рекао је Живковић.

Технички директор мљекаре "Срна" Дарко Баћовић казао је "Дану" да би прерађивачи могли да повећају откупну цијену уколико би им држава смањила порезе. Такође је навео да су већ у децембру повећали откупну цијену за 2 цента.

Мугоша је указао шта би за потрошаче значио губитак наших производа на тржишту.

– Имлек држи 60 одсто нашег тржишта и скупљи је десетак центи по литру, јер је бренд. Ако нестану наши, он ће дићи за десет одсто јер нема конкуренцију. Држава је ту да то спријечи – поручио је Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:15