/ Са протеста мљекара - Фото: ТВЦГ
01/07/2021 u 17:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мљекарима одобрена помоћ за јун и јул од 210.736 еура

Средства опредијељена за помоћ мљекарском сектору биће додијељена у виду једнократне помоћи регистрованим пољопривредним произвођачима

Влада Црне Горе одобрила је помоћ мљекарском сектору за јун и јул у износу од 210.736,93 еура, а коју је предложило Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства, пише портал РТЦГ.

Средства опредијељена за помоћ мљекарском сектору биће додијељена у виду једнократне помоћи регистрованим пољопривредним произвођачима који се баве производњом млијека у износу од 0,02 еура/литру предатог, односно прерађеног млијека.

Произвођачима који предају млијеко мљекарама и сирарама са 0,02 еура/литру биће додијељена средствца за јун и јул 2021. године, на основу спискова за премије за та два мјесеца, а произвођачима који врше прераду млијека на основу спискова за премију од 2020. године.

- Из наведеног произилази да субвенција од 0,02 еура/литру млијека за произвођаче млијека који предају млијеко мљекарама и сирарама на основу наведених количина млијека даје износ од 44.166,80 (2.208.340лит x 0,02 еура) за један мјесец. Када је ријеч о количинама млијека које се прерађују на пољопривредним газдинствима, а које су према анализама сектора веће од количина млијека предатог одобреним и регистрованим објектима за прераду, субвенција од 0,02 еура/литру млијека за планирани период, а на основу спискова за премију од 2020. године даје износ од 61.201,66 еура (3.060.83,89 лит x 0,02 еура)- наведено је у Информацији о потреби пружања помоћи произвођачима млијека коју је Влада усвојила на данашњој сједници.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде констатовало је да у вријеме пандемије коронавируса и смањене производње сточне хране у претходној години биљежимо константан раст цијена сточне хране на тржишту. Тенденција раста се очекује до почетка нове жетве, када се очекује стабилизација цијена.

Како је објашњено у Информацији, основни разлог скупље цијене сточне хране у Црној Гори него у региону је то што се цјелокупна концентрована сточна храна увози.

- Један од сектора који је нарочито погођен околностима насталим као посљедица епидемије болести ковид-19, јесте и сектор мљекарства у ком је дошло до значајног поремећаја усљед раста цијена концентроване сточне хране на тржишту, прекомјерног стварања залиха производа у складиштним просторима до скоро њиховог максималног капацитета. Свеукупна ситуација негативно утиче на најрањивују карику ланца у произодњи млијека, односно примарне пољопривредне произвођаче, чији је доходак у овом тренутку угрожен услед флуктуације цијена концентроване сточне хране"- истиче се у информацији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:11