/ MONTECARGO ZELJEZNICA CRNE GORA, ZELEZNICA CRNE GORE-IVAN PETROVIC-IPE
04/11/2023 u 12:35 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Montekargo u minusu 8,24 miliona eura

Rukovodstvo je svjesno da u ovom trenutku postoje neizvjesnosti oko sposobnosti Društva da iz vlastitih izvora ostvari svoje potrebe za finansiranjem, konstatovao јe komerciјalni revizor

Državno preduzeće Montekargo јe na kraјu 2022. godine iskazalo tekuće obaveze u visini od 7,3 miliona eura, što јe za 4,72 miliona više od iznosa tekuće imovine. Takođe, za 2022. godinu Društvo je iskazalo neraspoređeni gubitak u iznosu od 8,24 miliona eura, naveo јe komerciјalni revizor u izvјeštaјu o reviziјi finansiјskih iskaza za 2022. godinu. Komerciјalni revizor "Računovodstvo i reviziјa" dao јe mišljenje sa rezervom na finansiјske iskaze željezničke kompaniјe.

– Imajući u vidu navedeno, rukovodstvo je svjesno da u ovom trenutku postoje neizvjesnosti oko sposobnosti Društva da iz vlastitih izvora ostvari svoje potrebe za finansiranjem – konstatovao јe revizor u izvјeštaјu.

Novac za stambeni fond nije namjenski trošen

Revizor je skrenuo pažnju akcionarima na stambeni fond.

– Montekargo je sa stanjem na dan 31. decembar 2022.godine iskazao sredstva Stambenog fonda u iznosu od 421.553 eura, i to u okviru bilansne pozicije gotovine u iznosu od 7.337 eura i bilanse pozicije drugih potraživanja u iznosu od 414.217 eura. Istovremeno, u okviru bilansne pozicije kratkoročnih obaveza, Društvo je iskazalo obaveze prema Stambenom fondu u istom iznosu, 414.217 eura. Pored navedenog, Društvo je na dan 31. decembar 2022. godine iskazalo sredstva Fonda za prevenciju invalidnosti na radnom mjestu i rekreativni odmor svih zaposlenih u okviru drugih potraživanja u iznosu od 56.235 eura, uz istovremeno iskazivanje obaveza na bilansnoj poziciji kratkoročnih obaveza u istom iznosu, 56.235 eura. Formiranje i korišćenje navedenih namjenskih sredstava regulisano je Kolektivnim ugovorom, na način da se na bruto zarade izdvajaju sredstva za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u visini od tri odsto na obračunate bruto zarade i 0,2 odsto na obračunate bruto zarade za prevenciju invalidnosti na radnom mjestu i rekreativni odmor svih zaposlenih. Shodno Kolektivnom ugovoru, Društvo je u obavezi da ova sredstva svakog mjeseca izdvaja na poseban račun Stambenog fonda i Fonda invalidnosti – rekao je revizor.

Po procjeni rukovodstva, iako sredstva navedenih fondova u punom iznosu nisu izdvojena na namjenske poslovne račune, već se evidentiraju preko odgovarajućih računa potraživanja i obaveza, Društvo neće biti izloženo materijalno značajnim potencijalnim gubicima po ovom osnovu.

Za otklanjanje navedenih neizvjesnosti pri primjeni načela stalnosti poslovanja, rukovodstvo je uzelo u obzir da je za 2022. godinu Društvo ostvarilo neto rezultat prije drugih stavki rezultata od 362.750 eura i neto sveobuhvatni rezultat u iznosu od 19,075 hiljada.

– Nadalje, Društvo je u svojim planovima predvidjelo da će u narednoj godini ostvariti bolje rezultate kroz proces unapređenja poslovnih aktivnosti. U biznis planu za 2022. godinu Društvo je planiralo povećanje obima prevoza robe za 23 odsto i povećanja prihoda po tom osnovu za 44 odsto, što, uz mjere štednje, treba da ima za rezultat ostvarenje pozitivnog poslovnog rezultata u iznosu od 595 hiljada eura – piše u izvјeštaјu obјavljenom na saјtu Montenegroberze.

Revizor јe dao mišljenje sa rezervom јer јe Montekargo za godinu koјa se završava na dan 31. decembar 2022. godine obračunao amortizaciju i evidentirao je na rashodima u iznosu od 722.376 eura.

– Osnovica za obračun amortizacije nekretnina, postrojenja i opreme utvrđena je na nabavnu vrijednost ove imovine nakon oduzimanja rezidualne vrijednosti. Društvo je u 2022. izvršilo izmjenu računovodstvene politike i povećalo, između ostalog, rezidualne vrijednosti za najznačajnije grupe sredstava, vagone i elektrolokomotive sa 10 na 20 odsto njihove nabavne vrijednosti. Nadalje, na dan 31.12.2022. godine izvršena je procjena vrijednosti nekretnina, postrojenja i opreme kojom je povećana vrijednost i promijenjen preostali vijek upotrebe ovih sredstava. Društvo, pri gore navedenim promjenama, nije u potpunosti uzelo u obzir zahtjeve paragrafa 51 MRS 16 "Nekretnine, postrojenja i oprema", kojim je regulisano da, ukoliko se rezidualne vrijednosti i korisni vijek razlikuju od prethodnih procjena, promjene treba obračunati u skladu sa MRS 8 "Računovodstvene politike, promjene računovodstvenih procjena i greške". Zbog prirode evidencije, a uzimajući u obzir izvršene procjena i zahtjeve MRS 16 i MRS 8, nismo bili u mogućnosti da utvrdimo da li bi možda bila neophodna usklađivanja u vezi sa elementima koji su sadržani u Iskazu o finansijskoj poziciji/bilansu stanja, Iskazu o ukupnom rezultatu/bilansu uspjeha i Iskazu o promjenama na kapitalu za godinu koja se završava na dan 31. decembar 2022, i u tom djelu ne možemo izraziti mišljenje – precizirali su revizori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:15