/ фото. СРЂА БОЉЕВИЋ
04/01/2022 u 15:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На новом списку више блокираних предузећа

У складу са Законом о платном промету, обавеза ЦБЦГ је да објављује податке у вези са поступком принудне наплате и то називе компанија

 Централна банка објавила је данас нови списак предузећа са блокираним рачунима, на којем се налази 79 компанија више него на претходном.

На новом списку, који ЦБЦГ у складу са Законом о платном промету објављује мјесечно, налази се 19,39 хиљада компанија са евиденције Централног регистра привредних субјеката (ЦРПС) и ЦБЦГ. Од укупног броја блокираних предузећа, 3,73 хиљаде их је на евиденцији ЦБЦГ, а не налазе се у ЦРПС-у.

У складу са Законом о платном промету, обавеза ЦБЦГ је да објављује податке у вези са поступком принудне наплате и то називе компанија, односно предузетника, њихове матичне бројеве, износе блокаде рачуна и број дана непрекидног трајања блокаде.

Из ЦБЦГ су објаснили да се матични бројеви за предузетнике не објављују, јер се у Централном регистру трансакционих рачуна Централне банке, они воде по јединственом матичном броју (ЈМБ) грађана, чије објављивање није у складу са Законом о заштити података о личности.

Податке ЦБЦГ објављује једном мјесечно на интернет страници, првог радног дана по истеку мјесеца, са пресјеком стања на посљедњи дан у мјесецу, по азбучном реду назива предузећа и предузетника.

У периоду од јула 2012, када је ЦБЦГ почела да објављује податке, до 9. јануара 2014. године, подаци су објављивани у складу са тада важећим законом о платном промету у земљи и то за компаније, односно предузетнике када је блокада рачуна

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 03:59