/ ACV
22/10/2024 u 08:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nova sistematizacija za unapređenje rada ACV

Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) jednoglasno je juče usvojio Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta za unapređenje rada Agencije, koja se ne finansira iz državnog budžeta.

Direktor Agencije je predložio novu sistematizaciju, s obzirom na to da je postojeća zastarjela u odnosu na radne aktivnosti i definisane oblasti nadležnosti u skladu sa nacionalnom i regulativom Evropske unije.

- Ovaj značajni akt institucije, osnovane 2009. godine kao nezavisno pravno lice, nije do sada sistemski mijenjan, bez obzira na promjene u razvoju vazduhoplovstva - saopštili su iz Savjeta ACV.

Sjednici Savjeta je prisustvovao i predsjednik Sindikalne organizacije ACV, koji je obrazložio mišljenje predstavnika sindikata.

- Ciljevi nove sistematizacije su, između ostalog, da rad ACV bude efikasniji, da se riješe izazovi sa kojima se Agencija suočava godinama, jasno definisanje radnih obaveza i odgovornosti, uspostavljanje adekvatnog sistema upravljanja, reorganizacija poslovanja uz ravnotežu među organizacionim jedinicama - navode iz ACV.

Kako su istakli, broj sistematizovanih radnih mjesta je veći za 12 u odnosu na dosadašnju sistematizaciju, odnosno predviđen na ukupno 72 umjesto 60,  a što se odnosi na jačanje usko stručnog kadra sa iskustvom u vazduhoplovstvu, kao i opšteg stručnog kadra koji je neophodan za cjelokupan rad ACV. Dodatno, uzet je u obzir i razvoj određenih oblasti u vazduhoplovstvu koji do sada nije bio prepoznat u dovoljnoj mjeri.

- Nova sistematizacija treba da doprinese i da se efikasnije otklone nepravilnosti, s obzirom na to da Agencija ima negativno mišljenje Državne revizorske institucije za rad u prethodnom periodu koji je ocijenjen za 2023. godinu, kada na čelu ACV nije bio sadašnji direktor Ivan Šćekić.

Vukićević: Predložila sam smjenu člana Savjeta ACV Velibora Mrdaka, zbog saznanja da je u konfliktu interesa

Povećanje efkasnosti radnih procesa je neophodno usljed suočavanja sa dugogodišnjim izazovima poput potrebe za preciznijim definisanjem inspekcijskog nadzora i kvalitetnije podrške nadzornicima u pravnom smislu - naveli su iz Savjeta.

Ističu da su prilikom izrade sistematizacije uzete u obzir brojne zakonske i podzakonske odredbe, ali i utvrđeni nalazi i preporuke međunarodnih organizacija poput ICAO, EASA, ECAC i EK.

- Takođe, u smislu pratećeg pravilnika uz sistematizaciju - koeficijenti su u skladu sa složenošću poslova, a zarade će biti prema ostvarenim rezultatima rada i neće izlaziti iz okvira finansijskog plana.

Ovo podrazumijeva da će pojedinim zaposlenima zarade biti niže, određenom broju zaposlenih zadržane dodadašnje, a onima koji ostvaruju razultate u radu će biti povećavane, u skladu sa napredovanjem - saopštili su iz Savjeta ACV.

Oni podsjećaju da se ACV ne finansira iz budžeta države Crne Gore, već dominantno iz međunarodnih izvora - od ostvarenih preleta kroz crnogorski vazdušni prostor, a preostali dio od izdavanja licenci, sertifikata i pojedinih naknada koje plaćaju vazduhoplovni subjekti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 08:05