Лого НПЦГ / - фото: НПЦГ, фејсбук
16/07/2021 u 19:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НПЦГ: Успjешна сезона упркос бирократским бариjерама

Jочић је указала на проблеме са бирократиjом и државном администрациjом коjа успорава рад предузећа

Националне паркове Црне Горе (НПЦГ) очекуjе успjешна туристичка сезона, а посљедњи подаци за прву половину jула говоре да jе посjета заштићеним подручjима за шест одсто већа него рекордне 2019. године, саопштено jе на данас одржаном Управном одбору тог предузећа.

Из НПЦГ су казали да подаци за прву половину jула 2019. и за исти период ове године показуjу да jе у Националном парку (НП) Биоградска гора остварен приход већи од 28 одсто, у НП Ловћен 49 одсто, а у НП Скадарско jезеро 26 одсто, преноси Мина бизнис.

– У НП Дурмитор остварена посjета и приход jе у односу на 2019. годину 90 одсто, док jе у НП Проклетиjе таj проценат 87 одсто“, наводи се у саопштењу.

Предсjедница Управног одбора Марина Jочић упознала jе чланове одбора са броjним инициjативама коjе су покренуте у претходном периоду, али и указала на проблеме са бирократиjом и државном администрациjом коjа успорава рад предузећа, па самим тим представљаjу кочницу бољем пословању.

– Држава нас спутава. Jош чекамо да буде усвоjен План привремених обjеката за НП, а туристичка сезона jе у jеку. Одлука о накнадама за коришћење добара НП такође чека у фиоци ресорног Министарства. Ту jе много инициjатива и велике амбициjе, али нас успорава бирократиjа и чекање одговора од надлежних државних органа – казала jе Jочић.

Наводи се да су у претходном периоду Управни одбор и Управа предузећа покренули броjне инициjативе, међу коjима су израда Колективног уговора како би се побољшао статус и зараде запослених у НПЦГ, преузимање ресторана на Скадарском jезеру, отварање кафе барова на Црном и Биоградском jезеру, организоване вожње туристичким возићима у НП Ловћен и Дурмитор, као и уређење и издавање бунгалова на Ловћену.

Покренуте су, како се додаjе, инициjативе за отварање нових сувенирница у Управноj згради НП Биоградска гора у Колашину и на Жабљаку, рађено jе на четири нова ИПА проjекта.

– Инициран jе и завршетак инфраструктуре и реконструкциjа Управне зграде у НП Скадарско jезеро, отварање тематског центра на Вирпазару, остваривање партерства са Турском агенциjом за сарадњу Тика, стављање у функциjу планинарског дома Сушица – казали су из НПЦГ.

Инициjативе су, како су навели, покренуте и за отварање нових наплатних пунктова на Риjеци Црноjевића, Сушици и Тодоровом долу на Дурмитору, постављање камера за надзор водене површине у НП Скадарско jезеро, набавка комбиjа за организациjу рафтина на риjеци Тари, уређење и управљање паркингом на Вирпазару.

– Такође, иницирана jе и набавка првог чуна за флоту НП Скадарско jезеро коjом ће бити обогаћена туристичка понуда овог парка“, рекли су из НПЦГ.

У саопштењу се наводи да jе Управни одбор донио Одлуку о расписивању jавног позива за куповину земљишта за изградњу обjекта за потребе запослених у НП Проклетиjе, а у оквиру коjег ће бити и сувенирница и радионица за израду сувенира и производа од дрвета.

– Усвоjена jе и одлука о давању у закуп земљишта у државноj своjини у НП Скадарско jезеро, као и одлука да се додиjели помоћ у износу од хиљаду ЕУР Jулки Попадић са Жабљака коjоj jе приjе неколико дана изгорела кућа – казали су из НПЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:31