Очекује се значајнији број туриста / - НТО
19/03/2022 u 11:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НТО: Очекује се значајнији број туриста из Чешке и Словачке

НТО је, у оквиру учешћа на међународном туристичком сајму Holiday World у Прагу, у сарадњи са националном авио-компанијом Ер Монтенегро, организовала Б2Б радионицу и прес конференцију за туроператоре и медије из Чешке и Словачке

Црногорска туристичка привреда очекује значајнији број туриста из Чешке и Словачке током предстојеће сезоне, саопштили су из Националне туристичке организације (НТО) и додали да та тржишта имају велики потенцијал за Црну Гору као дестинацију.

image

Очекује се значајнији број туриста

- НТО

НТО је, у оквиру учешћа на међународном туристичком сајму Holiday World у Прагу, у сарадњи са националном авио-компанијом Ер Монтенегро, организовала Б2Б радионицу и прес конференцију за туроператоре и медије из Чешке и Словачке.

image

Очекује се значајнији број туриста

- НТО

Конференција, којој су присуствовали неки од најзначајнијих чешких и словачких медија као што су Право, новинкy.цз, Ческе Кормидло, Yахт, Тема магазине, била је прилика да представници Црне Горе најаве нови директни лет националне авио-компаније Ер Монтенегро на релацији Тиват- Праг, који ће бити успостављен за предстојећу сезону сваког уторка и суботе у периоду од 14. јуна до 8. октобра.

image

Очекује се значајнији број туриста

- НТО

„На Б2Б радионици, представници туристичке привреде Црне Горе одржали су састанке са око 30 туроператора са ових тржишта, који су исказали значајно интересовање да уврсте Црну Гору у своје програме путовања за предстојећу сезону, посебно имајући у виду нову авио-линију ка Прагу, али и добру авио-повезаност са Словачком преко Беча“, наводи се у саопштењу.

image

Очекује се значајнији број туриста

- НТО

Радионици је присуствовали око 30 представника туроператора међу којима су Travel Family, Fisher, Kompas, METRED, Hoška Tour, Best Reisen, Tep Tour, Travel Topinka, Viola Travel, EVENtour, Mefico, Cvok, Touristic travel Prague.

image

Очекује се значајнији број туриста

- НТО

Јана Касањичка из туроператора Фисхер рекла је да је имала прилику да посјети Црну Гору.

„Могу рећи да познајем ту земљу, али вјерујем да има још мјеста које нијесам имала прилику да посјетим. Црну Гору ћу представити као туристичку дестинацију и мојим клијентима, како би сазнали колико је то лијепа земља“, казала је Касањичка.

image

Очекује се значајнији број туриста

- НТО

Представница туроператора Ческé Кормидло, Аанета Аутратова, навела је да су заинтересовани да воде чешке клијенте у Црну Гору, јер сматрају да постоји велики потенцијл.

"Овакве радионице помажу да упознамо и сазнамо више о партнерима. Надамо се да ћемо остварити контакте и започети сарадњу наредне године. На чешком тржишту постојимо скоро 19 година и имамо много клијенета у Хрватској, Италији и Аустрији. Имамо неке туре и у Црној Гори, али не и организована љетовања, што се надамо да ће почети сљедеће године“, поручила је Аутратова.

image

Очекује се значајнији број туриста

- НТО

Представник агенције Травел Топинка Мирослав Топинка саопштио је да су њихови клијенти дјеца и тинејџери, те да су фокусирани на путовања аутобусом.

Дестинације које раде су Црна Гора, Хрватска, Шпанија и Италија.

„Добро је што је организована Б2Б радионица у Прагу и сада имамо много више туристичких информација, посебно о смјештају за дјецу и приватном смјештају“, додао је Топинка.

Директор продаје и подршке купцима компаније Ер Монтенегро Дејан Пижурица навео је да су препознали потенцијал овог сајма.

„Претпостављам да је јавност упозната да од 14. јуна крећемо са редовним летовима из Прага за Тиват. Када отварате нови линију веома је битно да то испромовишете. Та идеја нас је покренула и у договору са НТО организовали смо овај Б2Б евент, на којем је било преко 30 туроператора и агенција. Утисци су позитивни, задовољни смо и можемо да констатујемо да постоји потражња из Чешке“, рекао је Пижурица.

Он је додао да очекују нове туристе који могу посјетити Црну Гору током предстојеће сезоне.

Маја Чуљковић из хотела Стара Чаршија Ресорт & СПА рекла је да је разговарала са доста туроператора из Чешке који су јако заинтересовани за њихов хотел, управо због линије која ће бити отворена између Прага и Тивта, јер ће то умногоме да им олакша долазак до њиховог објекта.

„Упознали смо интересантне партнере, надам се да ћемо да остваримо сарадњу и да ће ова сезона бити много боља него што је била раније. Оваква окупљања су нам јако корисна и могу доприњети стицању нових контаката, како би успјели превазићи ове двије кризне године“, сматра Чуљковић.

Промотивни догађај и црногорски штанд на сајму Холидаy Wорлд посјетила је отправница послова Амбасаде Црне Горе у Бечу Марија Лакић Барфус.

Из НТО-а су саопштили да тржишта Чешке и Словачке имају велики потенцијал за Црну Гору као туристичку дестинацију.

Током 2019. године Црну Гору је посјетило око 23 хиљаде туриста из Чешке и Словачке, који су остварили око 150 хиљада ноћења. Главни мотив њиховог доласка у Црну Гору су пасивни одмор и опуштање. Неке од омиљених дестинација су им Будва, Бар, Улцињ, Котор и Подгорица.

„Оно што је тренд јесте да се у посљедње вријеме опредјељују за одмор дужине четири до седам дана и да нијесу више задовољни само сунчањем на плажи, већ њихов одмор у све значајнијој мјери подразумијева природу и активности. То су туристи који углавном бирају смјештај у хотелима са три или четири звјездице, а од појаве пандемије коронавируса карактеристична је већа тражња за приватним смјештајем“, додаје се у саопштењу.

Имајући у виду унапријеђену авио-доступност за ову сезону, чињеницу да је Црна Гора међу првим европским дестинацијама које су укинуле ковид потврде за улазак у земљу, али и то да туристи из Чешке и Словачке у највећој мјери бирају медитеранске дестинације као што су Хрватска, Грчка и Италија, Црна Гора има велику шансу да се у наредном периоду позиционира као топ дестинација за одмор на овим тржиштима.

Из НТО-а су казали да је Холидаy Wорлд најзначајнији сајам туризма, не само у Чешкој, већ и у цијелој регији средње Европе, који окупља преко 30 хиљада посјетилаца и професионалаца из туристичке индустрије Европе, Африке и Средњег истока.

Поред значајне посјете туриста који су у потрази за својом иделаном дестинацијом за одмор, додатну вриједност сајму пружа и организација Б2Б догађаја под називом МБМ Тоурисм Прагуе 2021, на којем туристичке организације, кластери, туристичке агенције, хотели и остали представници туристичког сектора, имају прилику да одрже састанке са потенцијалним пословним партнерима.

Поред Црне Горе, међу 700 излагача из 42 земље, ове године учествују дестинације као што су Грчка, Шпанија, Египат, Израел, Јордан, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати и други.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:15