/ UNSPLASH ILUSTRACIJA
12/10/2021 u 15:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Нуде још три субвенције за куповину електричних возила

Кроз тај јавни позив, који је објављен крајем јануара ове године, Еко-фонд је обезбиједио 100 хиљада еура бесповратних средстава

Фонд за заштиту животне средине грађанима и предузећима нуди још три субвенције у износу од пет хиљада еура за куповину електричних возила.

- У оквиру јавног позива за набавку електриц̌них и хибридних возила до сада су потписани уговори о додјели бесповратних средстава (субвенција) са 20 корисника за куповину хибридних возила, док је са седам корисника потписан уговор о додјели бесповратних средстава за куповину електричног возила- наводи се у саопштењу.

Кроз тај јавни позив, који је објављен крајем јануара ове године, Еко-фонд је обезбиједио 100 хиљада еура бесповратних средстава.

- Од тога је 50 хиљада еура опредијељено за субвенционисање куповине хибридних, а 50 хиљада еура за субвенционисање куповине електричних возила. Куповину хибридног возила Еко-фонд је субвенционисао са 2,5 хиљада еура, док за куповину електричног возила субвенција износи пет хиљада еура”, рекли су из Еко-фонда.

Циљ јавног позива је, како се додаје, непосредно подстицање набавке еколошки прихватљивог вида транспорта, у оквиру спровођења мјера за побољшање квалитета ваздуха и унапрјеђења квалитета животне средине.

- Ради очувања, одрживог коришћења, заштите и унапређивања животне средине, енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора и енергије важно је подстакнути набавку зелених возила. Суфинансирањем набавке електричних и хибридних возила, директно ћемо утицати на побољшање квалитета ваздуха, као и смањења извора загађења ваздуха односно смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште у друмском саобраћају на територији Црне Горе- наводи се у саопштењу.

Појединци имају право на субвенцију за куповину једног возила, док предузећа и предузетници могу купити највише два.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 14:07