ТЕ Пљевља / - фото: НВО Грин Хом
08/09/2021 u 12:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

НВО Грин Хом: Емисиjе сумпор-диоксида из ТЕ Пљевља веће него у 2019. години

Због кршења међународних обавеза Секретариjат Енергетске Заjеднице води поступак против Црне Горе, међутим иако jе епилог и даље непознат, сваки даљи рад ТЕ Пљевља са садашњом технологиjом сагориjевања угља био би непрописан

Процjењуjе се да jе око 19.000 људи умрло у посљедње три године од посљедица загађења ваздуха из термоелектрана на угаљ на Западном Балкану, према обjављеном извjештаjу CEE Bankwatch Network-а и Центра за истраживање енергиjе и чистог ваздуха (ЦРЕА), наводи се у саопштењу НВО Грин Хом.

Извjештаj “Поштуj или Затворити” открива да jе готово 12.000 ових смртних случаjева посљедица кршења домаћег и међународног законодавства, те да су они могли бити избjегнути, додају у саопштењу.

Земље Западног Балкана од 2018. имаjу обавезу ограничавања емисиjа из термоелектрана у складу са ЕУ Директивом о Великим Ложиштима. Међутим, нови извjештаj открива да су у 2020. години, укупне емисиjе сумпор-диоксида из 18 термоелектрана на угаљ на Западном Балкану биле 2,5 пута веће него емисиjе сумпор-диоксида из 221 термоелектране на угаљ на териториjи Европске Униjе.

Како наводе из Грин Хом-а, према званичним подацима емисиjе сумпор-диоксида из ТЕ Пљевља у 2020. години износиле су 63.922 тона. Ове емисиjе су биле на нивоу емисиjа из 2018. године, а знатно веће од емисиjа у 2019. години.

Све земље у региону коjе имаjу термоелектране на угаљ крше ЕУ Директиу о Великим Ложиштима, из тог разлога jе Секретариjат Енергетске Заjеднице у марту отворио поступак против Босне и Херцеговине, Косова, Сjеверне Македониjе и Србиjе. У априлу jе Секретариjат отворио поступак и против Црне Горе након што jе званично потврђено да jе ТЕ Пљевља прекорачила дозвољених 20.000 радних сати, коjе jе претходно добила за период 2018.-2023. (енг. опт-оут механизам)

– Због кршења међународних обавеза Секретариjат Енергетске Заjеднице води поступак против Црне Горе, међутим иако jе епилог и даље непознат, сваки даљи рад ТЕ Пљевља са садашњом технологиjом сагориjевања угља био би непрописан, кажу из НВО Грин Хом. Према изjавама представника Владе Црне Горе даља експлоатациjа угља и његово коришћење за потребе добиjања електричне енергиjе биће обустављено након 2035. године (тзв. цоал-пхасе оут година), што имплицира значаj садашњег тренутка и неопходност заjедничког дjеловања свих њених релевантних институциjа, организациjа цивилног сектора и грађана како би процес праведне транзициjе имао загарантован успjех. Зато jе неопходно дониjети план транзициjе коjи ће бити свеобухватан и примjенљив и почети са његовом имплементациjом у наjкраћем року.

– Владе западног Балкана не могу сањати о чланству у ЕУ и извозити електричну енергиjу у ЕУ занемаруjући правила о контроли загађења", каже Давор Пехцхевски из мреже ЦЕЕ Банкwатцх. "Црна Гора хитно мора поjачати улагања у мjере енергетске ефикасности, укључуjући топлотне пумпе, и одрживе облике обновљивих извора енергиjе. Заjедно са свим релевантним актерима, посебно погођеним заjедницама, потребно jе израдити планове за праведну транзициjу општине Пљевља. – закључују у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:09