Аеродром Подгорица / -DUSAN DRAGOVIC
26/10/2021 u 08:57 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одлука о концесионару или нови тендер за Аеродроме Црне Горе

Понуђачи ће имати по сат и по да тендерској комисији представе динамику и обим услова улагања, почетак обављања концесионих активности, затим да кажу са којим аеродромима планирају сарадњу, тржишне активности, потенцијалне нове руте, као и да представе планове са садашњим запосленима Аеродрома Црне Горе

Три заинтересована понуђача за концесију над аеродромима Подгорица и Тиват сјутра ће представницима тендерске комисије и Владе представити шта планирају да ураде са аеродромима, уколико добију концесију по актуелном тендеру, који је расписала претходна влада крајем 2019. године. Своје планове за аеродроме ће представити Корпорасион Америка аирпортс, Инчон интернационал аирпортс корпорејшн и француско-турски конзорцијум који чине Аеропорт де Пари (АДП) и ТАВ.

Понуђачи ће имати по сат и по да тендерској комисији представе динамику и обим услова улагања, почетак обављања концесионих активности, затим да кажу са којим аеродромима планирају сарадњу, тржишне активности, потенцијалне нове руте, као и да представе планове са садашњим запосленима Аеродрома Црне Горе.

Влада након што чује планове потенцијалних концесионара треба да одлучи да ли ће наставити са следећом фазом тендерског поступка или ће прекинути тендерски поступак и одустати од давања аеродрома под концесију или расписати нови тендер. Такође, према информацијама "Дана", једна од опција, којој је Влада најближа је да прекине садашњи и распише нови тендер по другачијим условима, које је већ у разговорима презентовала заинтересованим понуђачима. Нови тендер би, према нашим информацијама, био посебан за аеродром Тиват и Аеродром Подгорица. Такође, Влада планира да са једним од ова два укључи и аеродром Беране.

Коалиција на власти некад била против закупа Аеродрома

Политичке партије које су преузеле власт прошле године, док су биле у опозиције биле су против давања аеродрома под концесију. То су ДФ, Демократе и УРА. Међутим, нова Влада, коју је та коалиција подржала, није прекидала тендерски поступак, већ је одлучила да саслуша понуђаче и да или по актуелном или по новом тендеру нађе концесионара за аеродроме. Политичке партије нису критиковале или покушале да утичу на Владу да прекине тендерски поступак, макар у јавним наступима.

Државно предузеће је прије пандемије биљежило одличне резултате и велики профит, међутим, у години пандемије је имало 14 милиона еура минуса и било је у великим проблемима.

Осим пандемије, више нема ни националног авио-превозника који је имао велики удио у броју превезених путника преко наших аеродрома. Нови авио-превозник Ер Монтенегро има много мање летова него што је имао Монтенегро ерлајнс који је отишао под стечај.

Познаваоци прилика у ваздушном саобраћају, са којима је "Дан" разговарао, казали су да Влада у овом моменту може очекивати да да аеродроме под концесију под условима који су прописани прије пандемије. То су, између осталог, 100 милиона аванса и 15 одсто од профита, као и инвестиције од преко 200 милиона еура.

Влада планира да одвоји концесије за аеродроме Тиват и Подгорица како би добила више новца од концесионара и како би се добила конкуренција, која би натјерала концесионаре да отварају што више нових летова и доводе више авио-компанија. Наравно, постоји могућност и да у случају одвојених концесија, исти понуђач добије оба аеродрома под концесију.

Из Министарства капиталних инвестиција су нам раније казали да представљање планова потенцијалних концесионара није други круг тендерског поступка, већ да желе да чују планове концесионара и да ће након тога донијети одлуку шта ће даље радити са тендерским поступком. Тендерски поступак за аеродроме расписала је претходна Влада, али је све стало након пандемије, почетком прошле године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 08:48