/ Опоравак авио-саобраћаја, Фото: Иван Петровић
09/06/2021 u 08:37 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оптимистичне прогнозе: Опоравак авио-саобраћаја тек након 2023. године

Песимистични сценарио, коjи подразумиjева постоjање ограничења у наредним годинама, показуjе да би се саобраћаj могао опоравити тек 2029. године

Опоравак авио-саобраћаја на ниво из 2019. године за територију Црне Горе и Србије, очекује се између 2023. и 2029. године, показује нова прогноза саобраћаја Еуроконтрола, који је развио три сценарија, зависно од процеса вакцинације и ефикасности вакцине.

– У случаjу масовне вакцинациjе широм Европе до овог љета и ублажавања ограничења путовања, предвиђа се да ће саобраћаj у 2023. години достићи ниво из 2019. године – навела jе Агенциjа за цивилно ваздухопловство на свом фејсбук профилу.

Други сценарио, у коjем се масовна вакцинациjа и ублажавање мjера остваруjу до првог квартала 2022. године, показуjе да ће се предпандемиjски ниво саобраћаjа достићи 2024. године.

Песимистични сценарио, коjи подразумиjева постоjање ограничења у наредним годинама, показуjе да би се саобраћаj могао опоравити тек 2029. године.

У Црној Гори је лани угашен Монтенегроерлајнз, а основан нови авио-превозник Ту Монтенегро који ће летјети под брендом Ер Монтенегро, док су Аеродроми након 14 милиона профита у 2019. години, прошлу завршили са преко 13 милиона минуса.

Пандемија је највише негативно утицала на авио-индустрију у цијелом свијету.

Нови авио-превозник је 1. јуна обавио први лет, док од 10. јуна почиње са летовима ка Београду, а до краја мјесеца ка још неколико дестинација. Влада је крајем децембра донијела одлуку да не може законски да помогне Монтенегроерлајнз, што је значило гашење те компаније, која је годинама уназад одржавана у животу захваљујући милионима помоћи од државе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 06:47