Фото: Преузета са портал РТЦГ
02/09/2021 u 17:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ове године у минусу: Ер Монтенегро генерисао 3,6 милиона еура прихода

Финансијски директор Ер Монтенегра Небојша Вуксановић казао је да су пројекције да компанија постане профитабилна и да послује без помоћи државе

Национална авио-компанија Ер Монтенегро генерисала је до сада 3,6 милиона еура прихода, остварила 790 летова и превезла 58 хиљада путника, саопштио је менаџмент и додао да ову годину не могу завршити позитивно.

Извршни директор компаније Ер Монтенегро, Предраг Тодоровић, казао је да су у екстремно кратком року успјели да полете и остварили невјероватан резултат.

-Нема таквих примјера у региону, а не знам ни у Европи. Наш задатак је да наставимо да градимо ту компанију на здравим основама које су постављене, у којој нема политичког запошљавања, ни других критеријума осим компетенције, јер имамо екстремно високе циљеве које могу да изнесу само најбољи људи-рекао је Тодоровић на медиа брунцху са новинарима.

Финансијски директор Ер Монтенегра, Небојша Вуксановић, казао је да су пројекције да компанија постане профитабилна и да послује без помоћи државе.

-Пројекција за ову годину не може бити позивитна, јер када почињете неки бизнис морате да обезбиједите основна средства и инфраструктуру. Ми смо годину почели у фебруару и генеришемо трошкове од првог дана, а приходе од 100. дана, када смо полетјели, тако да није логично да ову годину завршимо позитивно- објаснио је Вуксановић.

Он је казао да је добро да су успјели да период од дана почетка генерисања трошкова до почетка генерисања прихода сведу на екстремно кратак рок.

-Компанија од оснивања до момента комерцијализације изгуби око годину до годину и по, а ми смо то скратили на период од четири мјесеца и значи да смо раније почели да генеришемо приходе. Брже ћемо стићи до оне тачке која ће нас довести до коначног циља, а то је самоодрживост компаније-рекао је Вуксановић.

Вуксановић је казао да тренутно немају податак за расходе и пословни резултат пословања компаније, јер то извјештавају квартално, те да ће ти подаци бити познати крајем септембра.

Тодоровић је навео да је самим оснивањем Ер Монтенегра држава направила огромну финансијску уштеду, као и да се није основала, по важећим уговорима, држава би морала да плати између 30 и 40 милиона, а она је добила своја два авиона.

-Компанија има 110 запослених, односно 55 запослених по авиону. То има смисла и тим принципима ћемо се водити и даље. Претходна је имала преко 100 људи по авиону- навео је Тодоровић.

Тодоровић је казао да компанија не даје бесплатне карте нити ће их дијелити.

Он је, говорећи о писању медија да се авиони Ер Монтенегра одржавају у Братислави, казао да је први авион оспособљен у Братислави, након чега су добили лиценце, тако да сада одржавање обавља њихова техничка служба. Када је ријеч о другом авиону, он се офарбао у Холандији, а одржавање се обавља у Црној Гори.

Тодоровић је, говорећи о сарадњи са Монтенегро Ерлинесом (МА), казао да није тачно да неће да сарађују са том компанијом, већ да та сарадња буде само тамо гдје има смисла и гдје су потребе Аир Монтенегра.

-Од фебруара до јуна нама је свака помоћ била потребна и прво смо се њима обратили. Током два мјесеца смо преговарали, али није дошло до потписивања уговора. Замислите само да смо чекали да се тај уговор потпише, а нама је циљ био да авион полети 1. јуна- додао је Тодоровић.

Вуксановић је навео да је циљ да учине компанију самоодрживом.

-Планирали смо руте тако да буду профитабилне, али и да задовољимо потребе тржишта. Тако је и прва дестинација била према Београду, касније Бања Лука, Франкфурт, Истанбул, а имали смо и друге дестинације у чартер саобраћају- рекао је Вуксановић.

Он је навео да је остварено 30 одсто више прихода него што је планирано.

-Сада иде оптимизација и рационализација пословања. Читаву компанију смо структурирали тако да будемо флексибилни како би се суочили и са сезоналности и са Цовид-19. Бићемо у стању да на те изазове одговарамо на најбољи могући начин-поручио је Вуксановић.

Он је навео да је у компанији запослено 85 одсто бивших радника МА, тако да имају одличан спој људи из МА и нових људи.

Вуксановић је рекао да Аеродромима Цне Горе не дугују ништа, али постоје потраживања према њима.

Тодоровић је казао да су те све услуге буџетиране и биће плаћено Аеродромима када се са њима потпише уговор.

-Немамо никакав попуст због тога што смо обје државне компаније- додао је Тодоровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:09