/ Јаков Милатовић - SASA MATIC
19/05/2021 u 11:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Петициjу потписало више од 3,22 хиљаде грађана

Министар економског развоjа Јаков Милатовић раниjе jе наjавио да поновно увођење радне недjеље треба размотрити, jер би то утицало на повећање привредне активности

Електронску петициjу против укидања нерадне недjеље у трговини потписало jе 3,22 хиљада грађана, чиме се испунио услов од минимум три хиљаде потписа коjи су неопходни да се електронска петициjа преточи у формалну инициjативу, саопштено jе у Униjи слободних синдиката.

Они су 19. марта покренули петициjу са циљем, како су тада навели, да сачуваjу минималне услове достоjанственог рада за око 40 хиљада запослених у сектору трговине, а грађани су jе до уторка могли потписати, преносе Виjести, пише Мина бизнис.

– И поред броjних препрека, УССЦГ jе задовољна што се успио прикупити тражени броj потписа и што ће се из тог разлога ова петициjа наћи на разматрању пред представницима Владе. Уз то, УССЦГ ће помно пратити даље кораке, коjе ће, евентуално, Влада и Скупштина предузети по овом питању, како би дала своj максималан допринос у очувању нерадне недjеље у трговини – казали су из тог синдиката.

То jе, како су навели, став 78 одсто компаниjа коjе су се изjасниле путем онлаjн анкете коjу jе УПЦГ организовала на узорку 403 компаниjе, краjем марта.

– Учесници истраживања УПЦГ су као приоритетни потез надлежних навели укидање нерадне недjеље током циjеле године, што jе оцjена коjу jе дало чак 65 одсто анкетираних. Са друге стране, 25 одсто привредника сматра да нерадну недjељу треба укинути у току траjања туристичке сезоне, док њих 10 одсто наводи да jе треба укинути на период од шест мjесеци – наведено jе из УПЦГ.

Министар економског развоjа Jаков Милатовић, раниjе jе наjавио да поновно увођење радне недjеље треба размотрити, jер ће се тако повећати привредна активност, али уз обавезно паралелно jачање заштите права радника.

Након тога, Влада jе одлучила да се идеjа о увођењу радне недjеље стави по страни, све док се не унаприjеде услови да се права радника у потпуности заштите.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:10