Sa seminara PKCG / - PKCG
24/01/2024 u 09:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

PKCG: Efikasna konkurencija osnov ekonomske stabilnosti

Poseban izazov u EU pregovorima, pored vladavine prava, predstavlja poglavlje koje se odnosi na konkurenciju i državne pomoći, kazala je dirtektorica Sektora udruženja PKCG Slavica Pavlović

Postizanje što jasnijeg poznavanja obaveza konkurencije, te izbjegavanje kršenja pravila i time povezanih sankcija, s obzirom na to da je poznavanje pravila a istovremeno i poznavanje prakse, kako u Evropskoj Uniji, tako i u okruženju od izuzetne važnosti za korektno nastupanje na tržištu, cilj je seminara „Efikasna konkurencija – izazovi i prepreke konkurencije na tržištu“ koji je organizovala Privredna komora.

Seminar je finansiran u okviru projekta Evropske unije „Increasing the capacity of institutions harmonising and implementing of Pregovori za članstvo u EU važe za jedan od prioriteta vanjske politike ne samo u Crnoj Gori, nego u svim državama koje su sa Evropskom Unijom sklopile odgovarajuće sporazume o pridruživanju i/ili ostalim oblicima ekonomske saradnje.

– Poseban izazov u pomenutim pregovorima, pored vladavine prava, predstavlja poglavlje koje se odnosi na konkurenciju i državne pomoći. Uzevši u obzir da je efikasna konkurencija osnov ekonomske (i političke) stabilnosti, pregovori na tom području predstavljaju poseban izazov, te je dobar pravni okvir i efikasno sprovođenje pravila u praksi od izuzetne važnosti – kazala je dirtektorica Sektora udruženja PKCG Slavica Pavlović.

Ona je istakla da Privredna komora ima prepoznatljivu ulogu u procesu pridruživanja EU, te da karakter, obim i dinamika aktivnosti Komore idu u korak sa ukupnim aktivnostima države u integracionim procesima. 

– Imamo predstavnike u svim pregovaračkim poglavljima koja se bave ekonomskim temama, tako da se privrednicima omogućava da kroz učešće u odborima Komore budu dio pregovaračkog procesa, te da upućuju i obrazlažu svoje zahtjeve u pogledu spremnosti za preuzimanje obaveza u svim oblastima pregovora. Komora te zahtjeve objedinjuje i kroz učešće u radnim grupama za pregovore omogućava da stavovi privrede budu uvaženi – kazala je Pavlović.

Enis Huremović, zamjenik direktora Agencije za zaštitu konkurencije izrazio je posebnu zahvalnost Privrednoj komori na uspostavljanju saradnje, što će, prema njegovim riječima, doprinijeti još većem poznavanju pravila zaštiti konkurencije i bit garant za efikasniju buduću saradnju.

– Uz postojeću transparentnost u radu, trudili smo se i da predstavimo kompleksnost pravila zaštite konkurencije. S obzirom na to da obezbjeđivanje funkcionisanja konkurencije na dobrobit potrošača podrazumijeva i funkcionisanje na dobrobit privrede, a kao rezultat toga i na opšte dobro, suštinski cilj je interes zaštite konkurencije na tržištu a time i krajnjih korisnika proizvoda i usluga – kazao je on.

Yngve Engstrem, šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, u svom uvodnom izlaganju naglasio je važnost konkurencije u ekonomiji i njen uticaj na dobrobit građana. 

– Iako postoji tržište, ono ne pruža sve prednosti građanima ako nema zaštite države u smislu konkurencije. U malim ekonomijama, poput crnogorske, suočavanje s izazovima konkurencije može biti teško, s malim brojem kompanija i velikom mogućnošću zloupotrebe – kazao je on.

Situacija je, kako navodi, izazovna, ali to ne znači da ni velike kompanije i ekonomije nemaju problema s zloupotrebom dominantnog položaja. Tržišna ekonomija predstavlja jedini način da ekonomija donese benefite ljudima, podstiče inovacije i ideje, te doprinosi opštem napretku ekonomije i kompanija.

Andrej Plahutnik vođa tima projekta, EPRD i predavač na seminaru istakao je da bez zdrave konkurencije nema stabilne ekonomije, a samim tim ni politike, poručujući da je konkurencija temelj svakog poslovanja na tržištu.

– Cilj je da potrošač na kraju dobije više za svoj novac, da ima dobar izbor proizvoda i usluga, i to je  ono što predstavlja temelj tržišne ekonomije – kazao je on.

Govoreći o projektu „Increasing the capacity of institutions harmonising and implementing of EU acquis in the area of Competitiveness and Innovation“, istakao je da se u okviru njega, između ostalog, radi na uspostavljanju jedinstvene kontakt tačke.

– Ova jedinstvena kontakt tačka predstavlja izuzetnu važna stvar, što znači da će preduzetnici na jednom mjestu moći da dobiju sve informacije u vezi sa otvaranjem preduzeća i više neće biti bespotrebnog gubljenja vremena od instituucije do institucije – kazao je Plahutnik.

Plahutnik je tokom predavanja govorio o specifičnim izazovima u pristupnim pregovorima, obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), te kriterijumima za zatvaranje pregovora. On je analizirao uticaj ovih odredbi na crnogorsku ekonomiju, sa posebnim fokusom na preduzeća.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:58