06/10/2021 u 08:19 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подаци о кредитној активности ИРФ-а у овој години: Преузели реализацију 49 милиона факторинг услуга

За шест мјесеци реализовано је 25 класичних факторинга са 16,1 милион и 36 добављачких факторинга са 33,1 милион еура. Укупно су за реализоване факторинг услуге у прва два квартала издвојена 49,2 милиона еура, показују подаци ИРФ-а

Инвестиционо-развојни фонд (ИРФ) је за шест мјесеци ове године одобрио 91 кредит укупне вриједности 12,9 милиона еура, док су у истом периоду одобрена 23 факторинг уговора чији је одобрени лимит 22,6 милиона еура. У истом периоду реализовано је 25 класичних факторинга са 16,1 милионом и 36 добављачких факторинга са 33,1 милионом еура. Укупно су за реализоване факторинг услуге у прва два квартала издвојена 49,2 милиона еура, показују подаци ИРФ-а за првих шест мјесеци.

image

Радовић

ЦБЦГ

На челу ИРФ-а су извршна директорица Ирена Радовић и предсједник борда директора Велизар Калуђеровић, који су почели са радом почетком јануара, а тек крајем тог мјесеца им је одобрен годишњи план рада. Реализовани кредити су доминантно одобрени у другом кварталу, јер је Влада 24. фебруара одобрила програме кредитне подршке.

image

Калуђеровић

Међу предузећима која спадају у категорију реализованих факторинг услуга има фирми чији су власници блиски са претходном влашћу. На тој листи су фирме попут ББ солара, Челебића, Унипром метала, Рамела...

”Истакли су да је једна од важних мисиjа ИРФ-а и подстицање извозних активности црногорских предузећа

"Дан" је у вези са овим подацима питао ново руководство ИРФ-а да ли су наслиједили факторинг уговоре са овим фирмама, те ко има корист од факторинг услуга – ИРФ или фирме са којима је склопљен уговор.

– Од успостављања факторинг финансирања ИРФ jе одобрио склапање више од 400 годишњих уговора, од чега неки клиjенти користе ову могућност путем више годишњих уговора, други само jедну годину итд., тj. клиjенти користе оваj инструмент у складу са своjим потребама, а опет све у складу са дефинисаним процедурама и конкретним програмом подршке. Како се у ИРФ-у од увођења факторинга промиjенило више управљачких структура, можемо констатовати да коришћење факторинг финансирања, уз обавезно испуњавање дефинисаних услова, ниjе конкретно повезано са афинитетима било коjе менаџерске структуре – навели су из ИРФ-а.

Истакли су да је једна од важних мисиjа ИРФ-а и подстицање извозних активности црногорских предузећа.

– Како бисте били обjективно и тачно информисани, навешћемо да су у 2020. години производна предузећа коjа су усмjерена на извоз своjих производа подржана са 17,572 милиона, док у 2021. години за осам мjесеци ова подршка jе била у износу 9,9 милиона – казали су из ИРФ-а.

Програм осмишљен као могућност подршке

ИРФ врши факторинг финансирање од 2011. године. Оваj програм подршке jе осмишљен као додатна финансиjска могућност широкоj палети кредитне подршке црногорским предузећима. ИРФ jе овим инструментом поjачала дjеловање према подстицању и отклањању проблема са ликвидношћу домаћих предузећа, стимулисању извозних активности и одржавању и очувању радних миjеста, казали су из државног фонда.

– Финансиjски инструменти ИРФ-а, кредити и факторинг, доступни су свим црногорским предузећима коjа испуњаваjу предвиђене услове за аплицирање, коjи су сваке године jавно публиковани од стране ИРФ-а. Пред тога ИРФ jе транспарентан и по питању обjављивања износа одобрених пласмана и имена корисника финансиjске подршке, доступних на нашем веб саjту – саопштили су из ИРФ-а.

Друга друштва коjа смо поменули у питањима, како су казали, ангажована су као извођачи или подизвођачи на проjекту ауто-пута, док jе дио њих имао повећане потребе набавке роба, везане за пандемиjу ковид-19.

– На краjу, желимо jош jедном да истакнемо да ако привредно друштво испуњава дефинисане услове за одобрење, то привредно друштво има право и на аплицирање за подршку код ИРФ-а, а ИРФ обавезу да, без обзира на евентуалну политичку експонираност оснивача неког привредног друштва, да то друштво и финансира, у складу са свим прописаним процедурама и критериjума коjи су стандардни и у банкарскоj пракси, а све у циљу неселективне подршке снажењу економског развоjа и црногорске привреде у цjелини – закључили су из ИРФ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 17:45