Горан Јандреоски / - фото: Аеродроми
10/11/2021 u 12:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пола вијека аеродрома у Тивту: Учиниће све да омогуће и ноћне летове

Овај Аеродром је од изузетног значаја за развој читавог овог региона

На захтјев некадашњег Југословенског аеротранспорта, 10. новембра 1971. године, Аеродром Тиват је добио одобрење за употребу класе "А". Аеродроми Црне Горе зато данас обиљежавају пола вијека од оснивања.

 Кад би био човјек, овај аеродром би имао штошта да нам исприча и имали бисмо доста од ње или њега да научимо. Ово је значајан јубилеј за, територијално можда малу Црну Гору, али коју баш овај аеродром, на свјетској мапи, с неким изузецима, чини великаном -  нагласио је извршни директор Горан Јандреоски.

Овај Аеродром је, како је додао, од изузетног значаја за развој читавог овог региона, тачније, историјат Аеродрома, његов развој и развој црногорског приморја, туризма и привреде нераскидиво су везани.

 - Управо је ово мјесто туристима из читавог свијета приближило све црногорске љепоте, а црногорским привредницима, нарочито сектору туризма, омогућило да због близине Аеродрома буду конкурентни на свјетском тржишту - рекао је он.

Јандреоски се уздржао од изјашњавања о евентуалним концесијама јер, како је нагласио, држава треба да процијени у ком смјеру ће се, у будућности, развијати Аеродроми Црне Горе.

image

Горан Јандреоски

- фото: Аеродроми

 - Ипак желим да вас информишем да вриједно радимо на завршетку процедуре започете много раније, а која би и на овој писти, коначно, омогућила ноћно слијетање - напоменуо је извршни директор АЦГ.

Он је издвојио то што су АЦГ наставили сарадњу са компанијом Нав Блуе, која је у власништву француског Аирбуса, а новина је да је нови партнер у том послу СМАТСА, оператер за услуге навигације за Црну Гору и Србију.

 - То је нужно, јер у ваздухопловству, када се нека процедура заврши, неко треће тијело мора да је верификује. Очекујемо да ће, када комплетирамо ове кораке, Агенција за цивилно ваздухопловство признати тај процес. Ипак, и када се читав тај круг заврши, не значи да је све спремно за ноћно слијетање, јер аеродром није сертификован. Због тога ће овај менаџмент, када се донесе коначна одлука о томе у ком правцу ће се развијати Аеродроми Црне Горе, дати све од себе да сертификује и аеродром у Тивту и аеродром у Подгорици -  казао је Јандреоски.

Партнер у том послу је и ресорно Министарство капиталних инвестиција, које има веома важну улогу у усклађивању тих и осталих кључних пословних процеса, додао је он.

Јандреоски је захвалио и члану Надзорног одбора СМАТС-е Зорану Радуновићу, који је дао изузетан допринос током разговора са колегама из Контроле летења Србије и Црне Горе.

 - Вјерујем да је пред нама фантастичан период, а, рачунајући на тим којим сам окружен и који даје све од себе, очекујем да Аеродроми Црне Горе ускоро заблистају у пуном сјају. Надам се да сте и ви, претходних мјесеци, видјели да се ствари мијењању у очекиваном правцу на боље, а увјеравам вас да је ово само почетак и да ћемо скупа, на овом истом мјесту, ускоро имати још разлога за славље -  поручио је он.

 - На крају, на дан када Аеродроми обиљежавају пола вијека од оснивања, славимо и наше запослене који су читав радни вијек посветили томе да уздигну крила савремене Црне Горе! Уз захвалност на професионалном и људском прегнућу Аеродроми Црне Горе нашим пензионерима, након тридесетогодишњих летова, желимо вам ведро небо над мирним морем у даљем животном путу - закључио је извршни директор АЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:38