foto: PKCG / - FOTO: PKCG
23/03/2022 u 14:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Поремећаји на тржишту узроковали поскупљење свих грађевинских материјала

На састанку је оцијењено да је захтјев привреде за доношењем леx специалиса, којим би се ријешила спорна питања када поремећаји износе преко 20%, могућ као рјешење

Могућности измјена износа уговора закључених по тендерима постоје, а исте стоје на располагању наручиоцима као њихово законско овлашћење из Закона о јавним набавкама, закључено је на данашњем састанку предсједнице Привредне коморе Нине Дракић и привредника, са представницима Министарства финансија и социјалног старања у чијој су надлежности политике јавних набавки.

Како је саопштено из Привредне коморе, поремећаји на тржишту које је узроковало поскупљење готово свих грађевинских материјала, горива, мазива и других ресурса у ланцу извођења грађевинских радова и услуга, огромни су и већ данас се не могу ни контролисати нити предвидјети - оцјена је присутних привредника из области грађевинарства.

 - Поред тога, постоје и још увијек нереализовани уговори закључени у претходном периоду, који датирају и 3-5 година, чији се радови из објективних околности нијесу могли завршити, и гдје одговорност није на страни привредника, односно понуђача. Такође, исти су закључени по ранијем Закону о јавним набавкама, који није препознавао институт Измјене уговора о јавној набавци до износа од 20%, и на тај начин ови извођачи били би доведени у неравноправан положај - додају они.

На састанку је оцијењено да је захтјев привреде за доношењем леx специалиса, којим би се ријешила спорна питања када поремећаји износе преко 20%, могућ као рјешење, али је за такав модел потребно укључивање Владе и Скупштине. За такву одлуку извршне власти постоји подршка Привредне коморе, која је спремна да активно партиципира у свакој фази доношења адекватних рјешења.

Поред тога, како истичу, разматрано је и питање потенцијалног раскида уговора, што је оцијењено као веома ризично рјешење и са аспекта понуђача, али и са аспекта реализације развојних политика државе као наручиоца.

 - Привредници су апострофирали тежак и неповољан положај у којем су се нашли, те губитке који се мјере милионима еура, због којих је угрожено очување радних мјеста и опстанак појединих компанија. Саговорници су се сагласили да је привредна активност ових компанија један од основа даљег економског раста, а да би раскид уговора и започињање новог процеса јавних набавки по вишеструко вишим цијенама, такође био озбиљан изазов за развојне политике и наставак започетих инвестиција - нагласили су они.

Привредна комора преко надлежног Одбора удружења организоваће нови састанак на којем ће привредници још подробније истаћи и обликовати своје захтјеве и предлоге за превазилажење очигледно тешке тржишне позиције која је узрокована околностима које привреда није могла предвидјети.

Састанку су, поред представника компанија из ове области, присуствовали и представници Управе јавних радова и Одбора удружења грађевинарства и индустрије грађевинских материјала.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 06:51