pkcg logo privredna komora / - NET
19/05/2021 u 11:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Правно регулисати област галенске производње

Предсjедник Координационог одбора фармацеутске и медицинске индустриjе ПКЦГ Петар Поповић, казао jе на сjедници да jе неопходно уредити ту област у сарадњи са ресорним министарством и Фармацеутском комором

Област галенске производње у Црноj Гори jе потребно правно регулисати, како не би више долазило до проблема у снабдjевању алкохолом и дезинфекционим средствима што се десило на почетку пандемиjе, оциjењено jе у Привредnоj комори (ПКЦГ).

Предсjедник Координационог одбора фармацеутске и медицинске индустриjе ПКЦГ Петар Поповић, казао jе на сjедници да jе неопходно уредити ту област у сарадњи са ресорним министарством и Фармацеутском комором.

Фармацеутска комора jе, према риjечима њене предсjеднице Миланке Жугић, jош приjе неколико година указала да недостаjе регулатива за таj значаjан сегмент њихове дjелатности.

– Ниjе регулисано прављење галенских љекова. Jедино jе прописано да се не смиjу увозити нити извозити. Галенски лиjек jе препознат у законима о љековима и о здравственоj заштити, међутим потребно jе додатно регулисати ову област подзаконским актима –сматра Жугић.

Она jе, како jе саопштено из ПКЦГ, казала да су радну верзиjу правилника послали Министарству здравља у прошлом сазиву Владе и таj правилник, између осталог, дефинише и четири врсте лабораториjа коjе би се бавиле производњом галенских љекова.

Жугић jе предложила да се у сарадњи са Координационим одбором оформи нова радна група коjа ће у сарадњи са Министарством здравља урадити коначну верзиjу правилника.

Представница Фонда за здравствено осигурање Олгица Кнежевић, саопштила jе да jе неопходно да се донесе национална фармакопеjа, односно листа магистралних производа из коjе треба да проистекне списак галенских љекова.

На сjедници jе оциjењено да се фармацеутска индустриjа сусреће са броjним изазовима, од коjих су наjвећи проблем континуираног снабдиjевања, све дужи списак недостаjућих љекова и недовољна брзина регистрациjе паралелних.

Учесници сjеднице су казали да друштво недовољно препознаjе значаj фармацеута, што jе поткриjепљено чињеницом да ниjесу били међу приоритетним групама за имунизациjу од коронавируса.

– Готови љекови су три пута скупљи код нас него у региону, а они са листе су у Црноj Гори jефитиниjи него у окружењу – рекла jе Кнежевић.

Координациони одбор jе подржао инициjативу да се у рад тог тиjела укључи представник Удружења доктора медицине приватне праксе Црне Горе, у чиjе име jе говорио њихов предсjедник Младен Филиповић, указуjући да jе циљ њиховог ангажовања у овом Координациом одбору боља препознатљивост значаjа приватних здравствених установа коjих jе у Црноj Гори више од 330.

Коначну одлуку о том захтjеву дониjеће Управни одбор Привредне коморе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:22