Светозар Радоњић / SRDJAN BOLJEVIC
18/04/2022 u 12:12 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједник Удружења занатских пекара: Хљеб од домаће пшенице био би знатно јефтинији

Нама је на годишњем нивоу довољно да посијемо 10.000 хектара житарица како би се подмириле све потребе, а само Зетско-бјелопавлићка равница има 22.000 хектара обрадивог земљишта, наводи Светозар Радоњић

Криза коју је изазвала обустава испоруке брашна из Србије могла је бити спријечена да се Црна Гора раније посветила сијању житарица и сопственој производњи брашна, казао је предсједник Удружења занатских пекара Светозар Радоњић у разговору за "Дан".

Он је истакао да је Црна Гора држава са највише обрадиве земље по глави становника, али да то нико не жели да искористи, те да је то у кризи изазваној ратом у Украјини дошло на наплату.

– Нама је на годишњем нивоу довољно да посијемо 10.000 хектара житарица како би се подмириле све потребе, а само Зетско-бјелопавлићка равница има 22.000 хектара обрадивог земљишта. У таквој ситуацији не би нам било потребно да чекамо шта ће околне државе радити са својим брашном и хоће ли дозволити извоз – истакао је Радоњић.

Радоњић даље наводи да је садашња цијена од 80 центи по векни хљеба превисока, те да је то последица трговачког рабата који је достигао 40 одсто.

– Када бисмо се истински окренули сијању пшенице, и када би Министарство пољопривреде подржало производњу пшенице, кукуруза, ражи, јечма, сигурно је да би и цијене хљеба биле много ниже. Ако сагледамо реално, хљеб је основна животна намирница и његова цијена не би смјела да иде у недоглед, јер мора бити доступан свим категоријама становништва – поручио је Радоњић.

Домаће сорте најквалитетније

Радоњић наводи и да се можемо похвалити аутохтоним и ријетким сортама житарица какве су "арнаутика" и "колумбоћ".

– То су јако квалитетне сорте, "арнаутика" је најквалитетнија пшеница на свијету, а карактеристично је да има нижу количину глутена него друге сорте. "Колумбоћ" је сорта кукуруза која се јако добро примила у Црној Гори и јако је квалитетна. Када бисмо се окренули производњи тога, не бисмо морали да бринемо да ли ћемо се моћи прехранити – истакао је Радоњић.

Тврди и да је највећи проблем наше државе то што немамо аграрну политику, већ увијек чекамо да се нека криза догоди па да онда размишљамо о последицама.

– Највећи противник производњи хране у Црној Гори је менталитет нашег народа. Свако ко има парче земље може слободно да живи и производи нешто, што би довело до снижавања цијена свега. Црна Гора је у средњем вијеку била позната као житница, али приликом формирања модерне државе неко се сјетио да је боље да увозимо него да сијемо и управо такав став нас је довео до тога да ми морамо да чекамо да нам неко прода пшеницу, што је довело до енормног поскупљења свих намирница – казао је Радоњић.

Истакао је и да је један од проблема друштва то што нема никог да заступа глас сељака, као виталне компоненте друштва, те да смо међу ријетким државама које у Скупштини не могу чути глас те категорије друштва.

– Да је среће ми бисмо извозили брашно и пшеницу у Србију. Нико не штити права произвођача, нико им не дозвољава да своје производе пласирају на тржиште под једнаким околностима. Хљеб који производим у својој пекари, могу да се похвалим да је стопроцентно произведен у Црној Гори од домаћих житарица. Због тога сматрам да је вријеме да се окренемо својој производњи и коначно ријешимо проблеме које нам доносе свјетске кризе – закључује Радоњић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:44