/ foto twitter.com/ebrd
21/09/2021 u 15:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представиће резултате програма за финансирање енергетске ефикасности на Западном Балкану

Догађај, који ће почети у 11 сати, ће бити онлине, а за гледаоце ће бити доступан путем преноса уживо на порталу Balkan Green Energy News

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) представиће 28. септембра резултате програма Греен Ецономy Финанцинг Фацилитy (ГЕФФ) за Западни Балкан, односно кредитну линију која осигурава средства за улагања у домену зелене економије у стамбени сектор.

Догађај, који ће почети у 11 сати, ће бити онлине, а за гледаоце ће бити доступан путем преноса уживо на порталу Balkan Green Energy News.

- Циљ догађаја је представљање остварених резултата програма GEFF за Западни Балкан. Током протекле четири године, програм је помогао да преко девет хиљада домаћинстава у региону унаприједи енергетску ефикасност својих домова- наводи се у саопштењу.

Током догађаја биће додијељена признања и награде свима онима који су допринијели успјеху програма. Ријеч је о око хиљаду стабала која ће бити посађена у региону.

- Током догађаја биће одржана и панел дискусија на којој ће се говорити о изазовима и плановима за повећање улагања у енергетску ефикасност и даље озелењавање економије у регији, у складу са Зеленом агендом ЕУ, те Економским и инвестиционим планом за Западни Балкан- рекли су из EBRD-a.

Говорници и панелисти ГЕФФ Аwард Церемонy за Западни Балкан који ће се обратити гледаоцима су директорица за финансијске институције за регион Западног Балкана и Источну Европу у EBRD-u, Александра Вукосављевић, шеф сектора за Инвестициони оквир за Западни Балкан у Европској комисији Richard Masa, шефица Сектора за инфраструктуру и енергетску ефикасност, Секретаријат Енергетске заједнице Виолета Когалницеану, као и директор одбора EBRD-a Leander Treppel.

На Западном Балкану, EBRD-GEFF кредитна линија осигурава средства за улагања у домену зелене економије у стамбени сектор, као и за компаније које, кроз своје производе и услуге, омогућавају енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије за домаћинства.

- У протекле четири године, путем програма GEFF на Западном Балкану инвестирано је више од 44 милиона еура у енергетски ефикасне технологије. Више од девет хиљада домаћинстава унаприједило је своју енергетску ефикасност и тиме редуковало потрошњу енергије и новца, побољшало квалитет живота и смањило загађење животне средине. Смањена је емисија угљен диоксида више од 12 хиљада тона годишње, што је еквивалентно уклањању 7,7 хиљада аутомобила са улице- наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:31