/ - Фото: ЦЕДИС
21/09/2021 u 10:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Преузето 25 одсто више електричне енергије у односу на август прошле године

Екипе Сектора за одржавање су у августу 2.335 пута интервенисале на терену. Вриједност радова на одржавању електроенергетских објеката износила је 308.789 еура

Корисници електродистрибутивног система су у августу преузели укупно  263.852.287 кWх електричне енергије, што је за 25 одсто више у односу на исти период претходне године. То су саопштили из ЦЕДИС-а.

Највише електричне енергије, око 34 одсто, дистрибуирано је корисницима на подручју Подгорице, Даниловграда и Цетиња (Регион 2).

Очитано је укупно 395.899 бројила, или 95 одсто од укупног броја (неочитана мјерна мјеста налазе се у објектима који нијесу стално настањени). Проценат очитаности на мјерним мјестима која су опремљена новим, електронским бројилима је 99 одсто.

Екипе Сектора за одржавање су у августу 2.335 пута интервенисале на терену. Вриједност радова на одржавању електроенергетских објеката износила је 308.789 еура.

На дистрибутивну мрежу је током августа прикључено 271 нових корисника.

Претходног мјесеца на подручју Црне Горе је уграђено 18 нових, електронских бројила. Укупан број мјерних мјеста у Црној Гори која су опремљена електронским бројилима на даљинско управљање је око 337 хиљада, чиме је покривено преко 80 одсто конзума.

На нивоу секундарне мреже у току су припремне активности на реализацији планираних инвестиција, вриједности око 2.4 милиона еура. Највећи број пројеката актуелан је у подгоричком конзуму, гдје ће се градити више објеката за које се одвијају интензивне припремне активности. Ријеч је о изградњи девет трафостаница напонског нивоа 10/4кв, (НДТС “Бери 2” и “Бери 4”, ТС "БР.9-ПМПГ" са прикључним водом и уклапањем у НН мрежу, ТС “Нова бр.6“ и ТС “НОВА бр. 10”, према ДУП-у “Забјело - Лјубовић”, ДТС “Бр.1 - нова”, према ДУП-у “Коник - Стари Аеродром III” и ДТС “бр. 2”, према  ДУП-у “Универзитетски центар” и стубне трафостанице "Брскут" и "Оџино поље 2" са прикључним 10кВ водом и уклапањем у НН мрежу).

Вишемилионски пројекти планирани су и на примарној дистрибутивној мрежи. За изградњу 1.9 милиона вриједне ТС 35/10кВ "Дукло" (2x8МВА) у Никшићу прибављени су урбанистичко технички услови, као и за реконструкцију 35 кВ далековода "Марковићи"-"Милочер" у Будви, гдје се такође планира и реконструкција ТС 35/10кВ “Буљарица”.

Основна дјелатност ЦЕДИС-а је дистрибуција електричне енергије, изградња и одржавање дистрибутивних објеката и мреже. ЦЕДИС дистрибуира електричну енергију за око 418 хиљада корисника на подручју Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:59