Privredna komora, logo / - FOTO: PKCG
16/08/2024 u 11:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Privredna komora: Crnogorska preduzeća u programu tehničke pomoći za ulazak na evropsko i globalno tržište

Investicioni forum šest komora Zapadnog Balkana (WB6 CIF) odabrao je jedanaest preduzeća iz Crne Gore koja će, zajedno sa još 60 malih i srednjih preduzeća iz Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije, učestvovati u Programu tehničke pomoći za ulazak na evropsko i globalno tržište.

Kako navode iz Privredne komore, ovaj program finansiran je od strane Evropske unije, a odabrana preduzeća imaće potpuno besplatnu pomoć za plasiranje svojih proizvoda na tržište Evropske unije (sa fokusom na njemačko i italijansko tržište). Selekcija  kompanija je izvršena uzimajući u obzir i potražnju i trendove ciljanih tržišta.- Kompanije iz Crne Gore koje su odabrane da učestvuju u ovom programu su:

Remid Vis (fabrika za izradu rezervnih djelova), 13. jul – Plantaze (proizvodnja vina), LLUCKA ORGANIC EXTRA VIRGIN OLIVE OIL DOO (proizvodnja maslinovog ulja), Habikon (proizvodnja šipki za gipsane zidove, pribor za montažu gipsanih zidova), Meditera (arhitektonski projekti, izvoz drvenih građevinskih elemenata), BMP Produkt doo (sistem za nivelisanje pločica)

Zip doo Danilovgrad (izrada termoizolacije, čelične kapije na CNC), ARCHIFOCUS (dizajnerske usluge - uređenje enterijera, izrada projekata za stambene i nestambene objekte, izrada projekata enterijera), Dellkom Engineering (projektovanje i izvođenje građevinskih konstrukcija),

INTERIKS (projekti za dizajn enterijera), Briv Construction doo Kotor (širok spektar građevinskih delatnosti, posebno osposobljenih za projektovanje i izvođenje radova u hidrogradnji, niskogradnji i visokogradnji) - navode iz Privredne komore.          Određeni broj kompanija imaće priliku da učestvuje i na Poslovnom Forumu u Berlinu i B2B sastancima, povodom 10 godina od početka Berlinskog procesa (24.09.2024.) ili na SAIE sajmu za građevinski sektor u Bolonji, Italija (09-12.10.2024.), dodaju.

- Kroz ovaj program biće angažovani konsultanti koji će odabrane kompanije podržati u  sticanju kompetencija koje će ih učiniti atraktivnijim za uključenje u evropske i globalne lance snadbjevanja  i pomoći im da što bolje iskoriste i povećaju svoj izvozni potencijal. U sklopu programa će biti održane i grupne radionice po sektorima (građevinski, metalski i automobilski, tekstilni, poljoprivredni, projektovanje i inženjering i sektor plastike i infrastrukture) - naveli su u saopštenju.

PKCG: Promocija privrede na sajmovima i poslovnim forumima

Investicioni forum šest komora Zapadnog Balkana (WB6 CIF) je zajednička inicijativa privrednih komora iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Komore su 2017. godine uspostavile platformu saradnje sa ciljem da budu zajednički glas poslovne zajednice u regionu i da olakšaju poslovne kontakte i promovišu region kao jednu investicionu destinaciju. WB6 CIF predstavlja oko 350.000 kompanija, uglavnom malih i srednjih preduzeća, u svojoj misiji da otvori nove mogućnosti za jače umrežavanje poslovnih zajednica u regionu, ukloni preostale prepreke razvoju regionalne ekonomske saradnje i unaprijedi poslovnu i investicionu klimu u regionu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:16