фото: ПКЦГ / - фото: ПКЦГ
08/10/2021 u 18:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Привредници позитивно оцијенили најављене пореске реформе

Данас је одржана сједница Управног одбора ПКЦГ на којој су размотрене информације о најављеној пореској реформи Европа сад – “Маршалов план”

Привредници су на сједници Управног одбора оцијенили да је најављена реформа позитивна те да подржавају смањење оптерећења по основу трошкова рада, повећање минималне зараде, али да и даље постоје извјесне непознанице. Посебно у дијелу опорезиве стопе на добит, подизања готовине, те опрорезивања дивиденди. А као могући проблем навели су да постоје мала и средња предузећа која повећање зарада не би могла издржати, те би банкротирала.

Данас је одржана сједница Управног одбора ПКЦГ на којој су размотрене информације о најављеној пореској реформи Европа сад – “Маршалов план”, те допуну члана 40, става 1, Статута Привредне коморе Црне Горе чији је предлог усвојен на сједници,а о којем ће даље одлучивати Скупштина ПКЦГ.

Сједницу је водила в.д. предсједнице Привредне коморе Нина Дракић, а у раду су, поред чланова Управног одбора учествовали и предсједник Скупштине ове асоцијације Војо Бановић и в.д. генералног секретара Митар Бајчета.

Нина Дракић казала је да је у циљу припреме овог састанка и презентовања “ Маршаловог плана“ упућен допис Министарству финансија и Министарству економског развоја, како би делегирали документ на основу којег је направљена ова пореска реформа. Међутим, нико од представника надлежних министарстава није био у могућности да дође и детељније представи план .

С тим у вези, Дракић је из достављеног материјала све присутне укратко информисала о најављеним измјенама, истичући да је основна реформа која подразумијева Маршалов план –Европа сада, повећање минималне зараде на 450 еура у односу на садашњих 250 еура, што ће представљати раст од 80%, те повећање акциза на нездраве производе који штете грађанима и њиховом здрављу.

– Најављено је смањење пореског оптерећења на зараде са садашњих 39% на 21% и тиме омогућено повећања зарада. Држава ће се одрећи прихода у корист раста привреде и достојанствених примања радника – казала је она.

Дракић је навела да ће се увођењем неопорезивог дијела зараде на 700 еура бруто, као и прогресивног опорезивања истих смањити и на минимум свести сива економија на тржишту рада.

Миљан Шестовић, директор Сектора за анализе и истраживања присутним члановина презентовао је информацију о томе како ће изгледати модел обрачуна од јануара 2022.године, на основу доступних информација, како би имали ширу слику.

Он је навео примјер, казавши да ће на садашњу зараду од 250 еура нето укупни трошкови бити 410 еура или 39%.

Оно што је истакао је и то да се још увијек не зна како ће прогресивно оперезивање бити за зараде изнад 1 000 еура.

Са сједнице је поручено и да држава мора имати снажан институционални одговор када су у питању инспекцијски органи и конкретан рад на терену, како би се на минимум свела сива економија. 

Дракић је казала да чланови Управног одбора Привредне коморе поздрављају овај план, али да су за коначан став потребне детаљне информације везане и за остале најављене реформе, као што су закони о акцизама и порезу на добит и прогресивном оперезивању зарада, што ће генерално утицати на став цијеле привреде о овим реформама.

Она је казала да ће у комуникацији са Министарством финансија иницирати организовање округлог стола гдје би добили све одговоре на питања постављена на данашњој сједници Управног одбора.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:06