Радници се и даље надају наплати потраживања / М.С.
27/02/2022 u 16:30 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Проблеми ОГП – Горица у стечају: Имовина није продата ни након више од 50 огласа

Сходно томе, покренут је процес репроцјене, ангажовани су вјештаци и очекује се да се након тога распише нови оглас о продаји имовине, истакао је судија Привредног суда Драган Вучевић

Преостала имовина некадашњег грађевинског предузећа ОГП – Горица није продата ни након више од 50 расписаних огласа, јер није било заинтересованих понуђача. То је био повод да се група бивших радника и акционара појави пред Привредним судом како би провјерили шта је разлог због којег не могу да наплате своја преостала потраживања. Радници су захтијевали од судије Драгана Вучевића да им објасни шта је преостало од имовине и ко користи некадашње одмаралиште овог предузећа у Вјештици. Према тврдњама радника, бунгалове у овом одмаралишту користе непозната лица и од тога убирају корист, а истакли су и да је спорно земљиште на којем се налазе бараке у којима живи дио некадашњих радника, а које према њиховим сазнањима припадају Главном граду.

Судија Вучевић је навео да преостала имовина након оволико огласа није продата, тако да стечајни управник и он покрећу процес репроцјене како се не би продала испод вриједности.

– Локација на Вјештици је спорна због тога што је дио земљишта уписан на приватно лице, који је сада покојник, па се имовина дијели на његове наследнике. Није познато под којим условима је ова парцела уписана на њега тј. на приватно лице. Други дио ове парцеле на кратко је одузела банка због дуга од неког кредита у износу од 75.000 еура, али је успјешно враћена у судском поступку – казао је Вучевић.

Он је истакао и да није упознат да се бунгалови на овој локацији користе али да ће свакако наложити да се испитају наводи радника.

– Често се помиње да је то атрактивна локација и да је чудно што је нико не купује али занемарује се чињеница да је изнад одмаралишта изграђен колектор. Када је ријеч о парцели у близини хотела „Подгорица“ она је прије више од 20 година приписана Главном граду који је исту продао приватном лицу, док се на фирму воде само крајеви парцеле који нису занимљиви инвеститорима, јер ту не би могли ништа да граде – навео је Вучевић.

Покренут поступак због неовлашћеног коришћења имовине

Вучевић је истакао да се покренути поступци против лица и једне фирме која је неовлашћено користила имовину бившег грађевинског предузећа. Он је најавио да ће против свих њих бити поднесене кривичне пријаве. Казао је и да ОГП-у новац дугује и Главни град у вези експропријације пута, као и да је један од погона познатији као фабрика станова конфискован од банке, те да је било неисплативо да се врати предузећу јер је његова вриједност процијењена на 650.000 еура колико је био дуг према банци. Вучевић је истакао и да је стечајни рачун код Централне банке у блокади.

Вучевић је истакао и да су радницима у ранијем периоду исплаћене све заостале зараде и да ће се након продаје преостале имовине намирити заостала потраживања.

– Циљ нам је да обештетимо све раднике и акционаре који имају потраживања али није нам циљ да се имовина прода испод реалне цијене. Сходно томе покренут је процес репроцјене, ангажовани су вјештаци и очекује се да се након тога распише нови оглас о продаји имовине. Радницима су се дуговале зараде и доприноси за период од око 10 година које су намирене од продаје претходне имовине.

Подсјећамо, предузећу ОГП – Горица од имовине преостало је земљиште у улици 4. јула на Забјелу, парцела поред хотела „Подгорица“ и одмаралиште у Вјештици. Група од више стотина бивших радника и акционара годинама покушава да наплати заостала потраживања, а у више наврата оптуживали су бивши менаџмент и стечајног управника Драгана Смоловића да су имовину продавали у бесцијење и тиме оштетили и њих и буџет Црне Горе. Прије више од 15 година документација овог предузећа изгорела је у пожару, за који су радници својеремено тврдили да је подметнут, како би се уништили трагови непочинстава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 12:35