Проф. др Раде Ратковић / -SRDJAN BOLJEVIC
10/01/2022 u 12:31 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проф. др Ратковић: Привреда да буде "зелена", па и она алуминиjумска

Да би се дошло до „зелене” индустриjске производње, па и „зеленог алуминиjума”“, потребни су озбиљни играчни на свjетском нивоу, коjи ће и сами, без државне принуде радити све да се побољша еколошка слика комапниjе коjом руководе, наводи Ратковић"

Декан Факултета за бизнис и туризам у Будви проф. др Раде Ратковић каже да и поред тога што туризам има велики допринос бруто друштвеном производу, ниjе добро да Црна Гора циjелу привреду базира само на туризму.

Ратковић jе у разговору за "Дан" подсjетио да црногорски туризам традиционално доприноси бруто друштвеном производу са 10 одсто директно и око 25 одсто кумулативно.

– Због гашења многих индустриjских предузећа у процесу приватизациjе таj допринос се у 2018. години повећао на 12 одсто и 25,8 одсто. Треба подсjетити да су нека индустриjска предузећа производила интернационалне франшизиране и лиценциране производе и извозили их и на конвертибилна подручjа. Развоjна стратегиjа коjу су за Црну Гору радили експерти ОЕЦД jош 1981. године промовисала jе три компатибилне стратешке привредне гране – туризам, рурална агроиндустриjа и прерађивачка индустриjа заснована на концепту мале привреде. Чини се да jе та развоjна визиjа и данас актуелна. Поред тога, простора има и за друге привредне гране као што су обновљива енергетика, информатика, зелене индустриjе, укључуjући и "зелени алуминиjум" – каже Ратковић.

Да би се дошло до "зелене" индустриjске производње, па и "зеленог алуминиjума", потребни су озбиљни играчни на свjетском нивоу, коjи ће и сами, без државне принуде радити све да се побољша еколошка слика комапниjе коjом руководе. Подсjетимо. Ен+ група jе, руководећи Комбинатом алуминиjума у Подгорици уложила 15 милиона еура за куповину наjновиjег њемачког система за прочишћавање гасова, а имали су у плану да инвестираjу jош више. Ови уређаји никада нијесу уграђени у КАП-у.

– У сваком случаjу, мислим да jе штета што та еколошка мjера ниjе спроведена. Широj стручноj jавности jе познато да jе садашња локациjа КАП-а била политичка, а не економска одлука. Економски резон jе био да локациjа буде ближе рудним ресурсима и енергетском извори. Мислим да ова идеjа треба, у склопу озелењавања индустриjе алиминиjума у Црноj Гори, да буде поново узета у разматрање – каже Ратковић.

Потребна органска производња хране

Ратковић сматра и да нам је потребна органска производња хране.

– Црна Гора треба да изгради и спроведе своj стратешки макроекономски модел у коме туризам треба да добиjе jедно од централних мjеста. То проистиче из њене природне и културне баштине, као и од њене 157 година дуге туристичке традициjе, почев од отварања Хотела "Локанда", касниjе "Гранд хотела" Цетиње 1864. године. Од 1960. до 1990. црногорски туризам jе имао добре позициjе на наjjачим тржиштима Европе и показивао jе знаке пуне економске, социjалне и еколошке одрживости. Ескалациjом рата у бившоj Jугославиjи и санкциjама међународне заjеднице дошло jе до драстичног пада црногорског туризма, коjи jе тек 2019. године ушао у зону рентабилног пословања и достигао у основном смjештаjу учешће западноевропских туриста од око 35 одсто, што jе значаjно, али на нивоу око 50 одсто онога што смо имали приjе 1990. године – каже Ратковић.

Одговараjући на питање да ли jе могуће да туризам и индустриjска производња иду заjедно, уз подсjећање да смо угасили или драстично смањили индустриjске капацитете, а некада смо имали значаjан извоз, нарочито када су у питању руде, обоjени метали, производи Жељезаре... Ратковић наглашава да међу поменутим произвођачима има и оних коjи су рецидиви реал социjализама, али и оних коjи имаjу зелену будућност, у коjе убраjамо и алуминиjумску индустриjу.

– Неке индустриjске гране су остаjале на ниском нивоу обраде, производећи сировине и полупроизводе, а занемаруjући производњу финалних индустриjских производа за коришћење у привреди и домаћинствима. У електроиндустриjи смо имали производњу међународно брендираних финалних производа (фрижидери, веш машине, машине за прање суђа…), а имали смо и своjу финалну производњу пива, намjештаjа, текстилних производа, одjећу и обућу... Имали смо jедну од наjвећих плантажа винове лозе у Европи, као и производњу квалитетних домаћих вина - наглашава Ратковић.

Он сматра да осим туризма, централно мjесте треба да диjели одржива и органска пољопривреда и прехрамбена индустриjа.

- Потребна jе реиндустриjалзациjа на основу Стратегиjе одрживог развоjа, гдjе адекватно мjесто могу заузети гране као што су производња обновљиве енергиjе, електроиндустриjа, грађевинарство, дрвна индустриjа и прерада, информатика, саобраћаj, логистика и комуникациjе, индустриjа услуга, као и нове индустриjе коjе ће бити актуелне у текућем виjеку и виjековима коjи долазе. Наравно, у свему томе има и те како мjеста за зелени развоj индустриjе алуминиjума, почев од примарне производње па до читаве лепезе финалних производа за употребу у другим дjелатностима и за потребе краjњих купаца – поручује Ратковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:53