Са конференције / - фото: Министарство економског развоја
07/09/2021 u 18:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Проjекат "Техничка помоћ за праћење и евалуациjу активних мjера тржишта рада" вриjедан око 290 хиљада еура

Циљ наведеног проjекта jе био да пружи подршку Заводу за запошљавање Црне Горе (ЗЗЗЦГ) у припреми, спровођењу, праћењу и оцjени проjекта “Програм грантова за самозапошљавање”, чиjа вриjедност износи 3,5 милиона еура

Одржана завршна конференциjа проjекта „Техничка помоћ за праћење и евалуациjу активних мjера тржишта рада“

Конференциjа за медиjе поводом завршетка имплементациjе проjекта „Техничка помоћ за праћење и евалуациjу активних мjера тржишта рада”, реализованог у оквиру Програма ЕУ и ЦГ за запошљавање, образовање и социjалну заштиту, одржана jе данас у хотелу Хилтон у Подгорици.

На самом почетку присутнима се обратила државна секретарка у Министарству економског развоjа, Милена Липовина-Божовић коjа jе истакла да jе поменути Програм примjер преданог рада и квалитетне сарадње Црне Горе, Европске комисиjе и Делегациjе ЕУ у Црноj Гори, НАВОДИ СЕ У САОПШТЕЊЕ Министарства економског развоја.

image

Са конференције

- фото: Министарство економског развоја

– Обезбjеђивање развиjеног и кохезивног друштва кроз пружање бољих услова за подизање нивоа запошљивости становништва, побољшање квалитета формалног и неформалног образовања и цjеложивотног учења, уз социjално укључивање особа у неповољном положаjу и смањењу ризика од сиромаштва представља општи циљ овог Програма – казала jе Липовина-Божовић и додала да се његова имплементациjа спроводи кроз специфичне проjекте у сарадњи са Министарством финансиjа и социjалног старања у своjству уговарачког тиjела, и координаторима Програма, прецизниjе Министарством економског развоjа, Министарстом просвjете, науке, културе и спорта и Министарсвом правде, људских и мањинских права.

Државна секретарка jе саопштила да jе за наредни период планиран наставак активности, будући да jе реализациjа новог Акционог документа „Подршка паметном и инклузивном расту – запошљавање и социjална инклузиjа“, коjи се финансира из буџета ИПА 2020, у току.

– Укупна вриjедност Програма за запошљавање, образовање и социjалну заштиту износи 7,7 милиона еура. Влада Црне Горе намjерава да посредством овог Програма креира подстицаj инклузиjе и запошљивост дугорочно незапослених лица, с нагласком на кориснике социjалне помоћи, жене, младе и особе с инвалидитетом, подржаваjући живот у заjедници, али и кроз локалне инициjативе за запошљавање – указала jе Липовина-Божовић.

Испред Делегациjе ЕУ у Црноj Гори, присутнима се обратио Мигуел Магро Гомез и изразио задовољсто на успjешноj реализациjи проjекта техничке помоћи чиjи jе циљ био jачање административних капацитета ЗЗЗЦГ и његових локалних и регионалних бироа рада. Додао jе да су резултати овог проjекта врло значаjни за наставак реализациjе Програма грантова за самозапошљавање коjи спроводи ЗЗЗЦГ и његову одрживост, уз континуирану подшку Европске униjе.

Током конференциjе присутнима су се обратили и в.д генералне диреторице Директората за рад и запошљавање у Министарству економског развоjа, Jевросима Пеjовић, директор ЗЗЗЦГ Горан Фолић и представнице ЗЗЗЦГ и Директората за уговарање и финасирање средстава ЕУ помоћи у Министарству финасиjа и социjалног старања. Примjер добре праксе презентовала jе и jедна од успjешних корисница проjекта „Програм грантова за самозапошљавање“

У другом диjелу излагања, проjектни тим, директор проjекта Роберт Бабић и вођа тима проjекта, Вања Хазл су дали осврт на реализоване активности и постигнуте резултате проjекта, уз низ адекватних препорука за наставак активности, наглашаваjући значаj и улогу свих актера у процесу имплементациjе ЕУ фондова, посебно ЗЗЗЦГ.

Проjекат „Техничка помоћ за праћење и евалуациjу активних мjера тржишта рада“ jе вриjедан око 290 хиљада еура. Реализациjа проjекта jе таjала 30 мjесеци. Проjекат се званично завршава 11. септембра ове године. Циљ наведеног проjекта jе био да пружи подршку Заводу за запошљавање Црне Горе (ЗЗЗЦГ) у припреми, спровођењу, праћењу и оцjени проjекта “Програм грантова за самозапошљавање”, чиjа вриjедност  износи 3,5 милиона еура, закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 05:02