Радуловић / Портал Дан
21/12/2021 u 13:21 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Очекујем да премијер предложи реконструкцију Владе

Радуловић је са премијером разговарао о три теме, буџет, политичка ситуација и укупно економско стање

Бранко Радуловић,, посланик Демократског фронта, потврдио је Порталу Дан да је присуствовао разговору са премијером.

- Разговарали смо о три теме потпуно отворено. Једна тема је била буџет, друга укупно економско стање, а трећа укупно политичко стање. Када је у питању буџет, отворено сам рекао да на овај начин не може да функционише парламентарна већина, да су и парламент и Влада требали да разговарају неколико мјесеци о укупној економској политици,социјалној политици, да производ једне такве политике треба да буде буџет и да он кроз то тумачење фактички од стране парламентарне већине буде усаглашен и дође на пленум на гласање. На овај начин узми или остави је крајње некоректно и доводи у питање и интергитет самих посланика - каже Радуловић.

Наводи да ће програм Европа сад изазвати или може да изазове ломове и да је тешко економско и социјално стање у коме се налазе све структуре у Црној Гори, било да су запослени, било да су пензионери, незапослени, они који су на бироу рада или они који су обесправљени на било који други начин задњих 30 година.

- Требало је имати један одговоран однос према свима уколико се задужујете, или колико имате новца и правите реформе. Подићи можете само степенасто плате а никако одједном, пошто то није производ продуктивности, с једне стране, а и због тога што тако нешто може довести до повећања ндезапослености , као што је на примјер сектор трговине - истиче Радуловић.

Навео је да је премијеру рекао да је предложио амандмане који су крајње одрживи, који ће дефинисати Маршалов план, што значи интензивни развој, како бисмо добили зреле пројекте кроз чију имплементацију ћемо имати и подршку ЕУ, а продуковаће већу конкурентност за радна мјеста.

- Премијер се сложио са мојим предлозима. Рекао сам му да ћемо на предсједништву разговарати о буџету и размотрити да ли ћемо гласати или не за повећање плате и минималне зараде од 450 еура. Јада је у питању економија, обухватили смо цјелокупну економску ситуацију. Премијер је уважио моје мишљење и уважио га. На крају смо се дотакли и политичке неизвјесности и нефункционалности односа у укупној парламентарној већини. Очито су велики проблеми у самој Влади, да су проблеми између Владе и Скупштине,  и ја сам ,да не би се дошло у ситуацију да се тражи директна или индиректна подршка ДПС-а, предложио одређене иницијативе које он треба да иницира, како би се поново преиспитали наши односи у коалицији која чини парламентарну већину, уз уважавање демократских принципа са креирањем једног програма који ће бити одржив, динамичан, европски, зелени у сваком погледу. Једна функционална Влада коју би чинили добра организација, добар однос између Владе и Скупштине и коју би чинили они чиниоци који су на претходним изборима тај мандат и добили и који је демократска тековина - каже Радуловић.

Очекује да премијер још једном размисли о свему предложеном, поготово када је у питању најјачи конституент коалиције и очекује већ нову иницијативу која ће бити можда и током ове недјеље. 

- Очекујем формирање јаке, реформске Владе на демократским принципима и на програму који би био јако квалитетан и реформски - каже Радуловић.

Истиче да је стекао утисак да ће премијер о свему говореном размислити.

- Премијер је рекао да ће прихватити све амандмане ДФ-а и ПзП-а, као политику у следећој години, може кроз буџет а такође и ван њега, у средњерочном плану кроз Маршалов план. Права Европа сад, који ће обухватити све секторе и све социјалне структуре, гдје ћемо имати економски одрживи развој од више од 10 одсто годишње и бројна радна мјеста -закључио је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:28