Поскупјела и кафа / -PEXELS-IGOR-HARITANOVICH-1695052
06/03/2022 u 11:14 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раст цијена није заобишао ни омиљени напитак: Кафа поскупила од 20 до 40 центи

Грађани које смо питали како коментаришу поскупљење, са негодовањем истичу да је ово само наставак тренда раста цијена свих производа, али да се неће одрећи омиљеног напитка

Нови талас поскупљења стигао је у Црну Гору, а намирница чија је цијена поново порасла је и кафа. Многи грађани који уживају у испијању, сада за 100 грама овог напитка морају издвоје између 90 центи до скоро 1,40 еура, колико сада износе цијене овог напитка у продавницама зависно од произвођача, што је повећање од 20 до 40 центи. Килограм кафе сада је око 10 еура по килограму.

Од великих трговинских ланаца нисмо успјели да сазнамо због чега је дошло до поскупљења, док нам је незванично један од увозника кафе, истакао да је на међународном нивоу дошло до пораста цијене производње, складиштења, превоза и слично као и да је пандемија која је још у току, довела до наглог скока цијене.

Наиме Влада је почетком ове године, предложила измjену висине пореза за пржену и непржену кафу, чиме би се доприниjело регулисању цjелокупног тржишта и бољоj наплати прихода по том основу.

Предложеним измjенама и допунама висина пореза за непржену кафу умjесто jедан еуро по килограму износи 80 центи, док се за пржену умjесто 80 центи предлаже jедан еура по килограму нето масе тог производа.

Грађани које смо питали како коментаришу поскупљење, са негодовањем истичу да је ово само наставак тренда раста цијена свих производа, али да се неће одрећи омиљеног напитка.

Суграђанин Новак Јоксимовић наводи да га није изненадило што се поскупљала и кафа, али да не може замислити ни дан без тог напитка.

– Свако јутро почињем са кафом и чак ни ово поскупљење ме неће одбити од ње. Све цијене су отишле у недоглед, пензије готово да се нису промијениле, али то мало задовољства мора човјек себи приуштити – казао је Јоксимовић.

И Слободан Јовановић истиче да га забрињава раст цијена свих намирница, али да се лакше одрећи неких других ствари него кафе.

– Кафа је нешто што нас повезује са блиским људима, то је једна посебна култура. Може се испијати и код куће, у кафићу, чак и за понијети и мислим да упркос великом поскупљењу неће пуно људи одустати од тог ужитка. Можда ће се смањити одлазак у кафиће, али прве јутарње кафе тешко да ће се неко одрећи – сматра Јовановић.

Чак и млађи суграђани сматрају да је кафа важан сегмент нашег друштва, те да поскупљење неће промијенити ништа.

– Немогуће је одрећи се кафе, па чак и поред овог поскупљења. Сигурно ће се поскупити по кафићима, али ито тако ће свако од нас наћи начин да издвоји новца за барем једну шољу кафе дневно – наводи Данило Благојевић.

Како су раније преносили светски медији, глобална потражња за омиљеним напитком, у току пандемије, порасла је до нивоа из 2017. године када је била на рекордном нивоу, док је производња условљена различитим утицајима опала. Највећи произвођач кафе на свијету Бразил, који производи око 30 одсто светских количина, прошле године се суочавао са великом сушом, док је Колумбија смањила производњу због политичких турбуленција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 23:16