Ровчанин / Фото: ЕПЦГ
08/01/2022 u 13:33 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ровчанин за "Дан": Нећемо повећати цијену струје

Грађани могу бити безбрижни, у 2022. години не планирамо поскупљење електричне енергиjе, поручио је он

Електропривреда у овој години неће повећавати цијену електричне енергије, али је исто тако неће ни смањивати, казао је "Дану" извршни директор ове компаније Никола Ровчанин.

ЕПЦГ има право да повећа цијену електричне енергије до шест одсто. Електропривреда ће наставити са попустима за редовне платише до јуна. Ровчанин је најавио да би са радовима на реконструкцији Термоелектране Пљевља требало да се почне на прољеће.

• Да ли ће у 2022. години ЕПЦГ повећавати циjену струjе за грађане?

Оно што у овом тренутку могу да кажем jесте да смо у Електропривреди чврсто опредиjељени да задржимо постоjеће циjене електричне енергиjе за грађане и не само то, него да максимално размотримо и могућности наставка политике попуста за оне коjи редовно измируjу своjе обавезе за утрошену електричну енергиjу. Дакле, грађани, без обзира на све тешкоће са коjима се суочавамо, могу бити безбрижни, у 2022. години не планирамо поскупљење електричне енергиjе.

Спремају документацију са мХЕ "Отиловићи"

Тренутно интензивно радимо на изради потребне техничке документациjе и очекуjем да у овој години будемо спремни да почнемо изградњу мХЕ "Отиловићи", казао је Ровчанин.

– Веома jе важно истаћи да будућа мХЕ ни на коjи начин не нарушава нити угрожава животну средину ни локално становништво, будући да ће искористити водни потенциjал, као и велики дио постоjећег система бране и других пратећих обjеката, истоимене акумулациjе. То су показале све анализе коjе смо пажљиво спровели – навео је Ровчанин

•Хоће ли ЕПЦГ и када продати електричну енергиjу коjа jе досад дистрибуирана КАП-у и колико новца ћете зарадити од продаjе те електричне енергиjе? То jе наjављивано из ЕПЦГ као опциjа у случаjу гашења КАП-а.

ЕПЦГ и Унипром су усагласили циjене и количине електричне енергиjе за КАП коjи, сходно одлуци одбора директора ЕПЦГ о утврђивању циjена електричне енергиjе за снабдиjевање купаца електричне енергиjе прикључених на преносни систем за 2022. годину, дониjетоj на сjединици од 27. децембра, подразумиjева да ћемо Комбинату алуминиjума испоручити око 61.000 МWх електричне енергиjе по циjени коjу смо фактурисали до сада, значи 45 €/МWх, односно 54,57 €/МWх у вишоj тарифи и 37,70 €/МWх у нижоj тарифи. Ова количина jе на нивоу од неких 11 одсто досадашње годишње потрошње КАП-а. Колико ћемо зарадити од енергиjе коjу смо до сада испоручивали КАП-у, а коjу ћемо преусмjерити на тржиште, не бих лицитирао, jер то зависи од броjних фактора и кретања на тржишту, али оно што jе сасвим сигурно jесте да се ради о десетинама милиона еура, а да смо наставили испоруку електричне енергиjе КАП-у по досадашњоj циjени и количинама, а по тренутно важећим тржишним условима, негативни ефекти за ЕПЦГ мjерили би се, такође, десетинама милиона еура.

 Биће у плусу, није било прекомјерног запошљавања

У овом тренутку сувише jе рано говорити о резултатима пословања ЕПЦГ, али оно што са сигурношћу могу да кажем jесте да ће резултат бити позитиван и бољи у односу на претходну годину те да ће ЕПЦГ бити финансиjски потентна да реализуjе све инвестициjе коjе смо наjавили за 2022. годину. У то не треба ни наjмање сумњати, казао је Ровчанин.

Последњих мјесеци се доста причало о великом броју запослених у ЕПЦГ након промјене управе. Ровчанин тврди да је број запослених увећан за 45 у односу на 2019. годину.

– На дан 30.11.2021. године, укупан броj запослених у ЕПЦГ (неодређено, одређено, агенциjа) био jе 1.025. Поређења ради, на дан 30.11.2019, броj запослених jе био 980. Дакле, ради се о повећању од 45 у односу на пређашњи период или, изражено у процентима, 4,5 одсто, а не, како недобронамjерни тврде, 14 одсто. Од 1.1.2022. наведени броj запослених биће jош мањи, због престанка радног односа jедном броjу колега по сили закона (одлазак у старосну пензиjу). Да закључим, теза о прекомjерном запошљавању, а говорило се чак и о хиљадама нових радника, ниjе тачна – рекао је Ровчанин.

•Да ли ћете можда смањити циjену струjе за привреду и грађане, с обзиром на то да сте спомињали како ће ЕПЦГ због КАП-а имати профит од преко 100 милиона?

Цjелокупна ситуациjа даjе за право ЕПЦГ да повећа циjену енергиjе, али понављам да се то неће десити. Са друге стране, имаjући у виду тренутно стање на тржишту електричне енергиjе, али и актуелну ковид кризу, морам рећи да, за сада, не размишљамо ни о опциjи смањења циjена, jер приjе свега морамо обезбиjедити потребну стабилност у функционисању компаниjе и електроенергетског система у цjелини и обезбиjедити све услове за редовно снабдиjевање купаца, али и реализовати наjављене инвестициjе у обновљиве изворе енергиjе и еколошку реконструкциjу ТЕ "Пљевља". У тренутним условима, какве имамо на тржишту енергената, коjе прате заиста озбиљни цjеновни удари, морамо се, приjе свега, изборити да одржимо постоjећи ниво циjена електричне енергиjе за грађане. Ако у оваквоj ситуациjи то успиjемо, онда ће то заиста бити велики успjех.

• Када ће се кренути са еколошком реконструкциjом ТЕ "Пљевља" и да ли се мора чекати завршетак тендера за додатне радове да би се кренуло са еколошком реконструкциjом?

Еколошка реконструкциjа ТЕ "Пљевља" заиста jесте стратешки проjекат, jер представља гаранциjу да ћемо наjважниjе построjење моћи да користимо све до тренутка изградње и пуштања у рад одговараjућих замjенских капацитета. Уговор о том послу, потписан прошле године, има низ мањкавости и свакако не представља документ коjи бисмо сада, да нам може бити, потписали под истим условима, али jе ситуациjа таква да нам jе избор прилично сужен: или ћемо радити по том уговору или ћемо потрошити милионе еура на плаћање пенала и остати без реконструкциjе коjа jесте предуслов продужења рада ТЕ. Сматрам да, као озбиљни људи коjи покриваjу одговорне функциjе, немамо право на авантуризам. Ваља нам, дакле, из постоjећег стања, коjе jе, далеко од идеалног, извући максимум и, уз извjесне корекциjе, спровести у дjело план еколошке реконструкциjе. Преговори са извођачима су у току, тако да рачунам да бисмо, на прољеће следеће године могли ући у процес реализациjе проjекта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 02:53