/ - - ŠAHMANOVIć – KALKAVAN
10/09/2024 u 14:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Šahmanović – Kalkavan: Viševjekovne diplomatske veze i prijateljstvo obavezuju obje države

Ministar rudarstva, nafte i gasa, Admir Šahmanović, sastao se sa Barišom Kalkavanom, ambasadorom Republike Turske u Crnoj Gori. Sastanku je prisustvovao i državni sekretar u ministarstvu, Dino Tutundžić.

Sagovornici su se složili da su Crna Gora i Turska do sada imale dobru saradnju, te izrazili uvjerenje da će se ona nastaviti i ubuduće.

Viševjekovne diplomatske veze i prijateljstvo obavezuju obje države da posvećeno nastave sa unapređivanjem bilateralnih odnosa i savezništva na svim poljima.

- Turska je do sada bila pouzdan partner Crne Gore, a vjerujemo da uvijek ima prostora za jačanje tih veza, naročito u privrednim aktivnostima -istakao je ambasador Kalkavan.

Dodao je da su dobrodošle nove inicijative, koje se uz obostranu posvećenost mogu realizovati s ciljem jačanja partnerstva i savezništva, te daljeg učvršćivanja međudržavnih veza i saradnje.

Ambasador Kalkavan zahvalio je ministru Šahmanoviću na otvorenosti i ukazanom povjerenju, te istakao investicionu atraktivnost Crne Gore, koja zajedničkim radom može postati zanimljiva velikim turskim korporacijama.

Ministar Šahmanović predstavio je ambasadoru Turske razvojne projekte i prioritete rada ministarstva, kako u oblasti istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina, tako i u domenu razvoja sektora nafte i gasa.

Ukazao je na neophodnost izrade krovnih strateških dokumenata kako bi se na održiv i racionalan način valorizovali postojeći resursi.

- Oblast rudarstva, nafte i gasa ima mnogo potencijala, ali i izazova. Naš fokus je na razvoju ovog sektora uz poštovanje najviših ekoloških standarda. Crna Gora raspolaže značajnim resursima, ali je ključno da njihovu dalju eksploataciju planiramo prateći najnovije tehnologije i najstrože standarde zaštite životne sredine - zaključio je ministar Šahmanović, dodajući da iskustva koja Turska ima u ovim oblastima mogu biti izuzetno korisna za crnogorsku administraciju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 07:49