Новоградња / -DAN
07/10/2021 u 15:04 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скуп грађевински материјал довео до раста цијена станова

Александра Радоњић из агенције „Мост некретнине” казала је да је повећање цијена грађевинског материјала утицало на одлуке не само појединих инвеститора који продају станове у изградњи већ и на продавце станова који продају већ завршене, односно изграђене станове

У Црној Гори на тржишту некретнина догодио се поремећај са цијенама станова у изградњи с обзиром на то да су у последњих неколико мјесеци драстично увећане цијене грађевинског материјала. Према тврдњама представника тог бизнис сектора, данас је све теже пронаћи купца за стан или пословни простор. Ипак, очекује се ускоро и стабилизација цијена.

Александра Радоњић из агенције "Мост некретнине" казала је да је повећање цијена грађевинског материјала утицало на одлуке не само појединих инвеститора који продају станове у изградњи већ и на продавце станова који продају већ завршене, односно изграђене станове.

– То је довело до одређеног раста цијена. Код свих агенција је дошло до тенденције раста цијена станова у изградњи по квадрату и то се наравно одразило и на продају станова раније изграђених, са којима ми радимо. Отприлике дошло је до повећања цијена од неких 50 еура по квадрату – рекла је Радоњић. Навела је да би у наредном периоду цијене на тржишту некретнина морале да се стабилизују.

– Чак и ове садашње цијене су доста високе за наше услове у Црној Гори – истакла је Радоњић. Медији у Црној Гори и региону већ мјесецима извјештавају како цијене грађевинског материјала расту. Крајем прошлог мјесеца објављено је и то да је ситуација додатно забрињавајућа јер аналитичари прогнозирају даљи раст цијена. Из тог разлога дошло је и до смањења интересовања инвеститора за градњу грађевинских објеката.

Према подацима Завода за статистику Црне Горе (МОНСТАТ), просjечна циjена квадратног метра стана у новоградњи у Црноj Гори у другом кварталу 2021. године износила jе 1.233 еура и већа jе за 1,1 одсто у односу на први квартал 2021. године, док jе за чак 23,3 одсто већа у односу на други квартал 2020. године.

– Просjечна циjена квадратног метра стана у новоградњи у знатноj мjери зависи од учешћа станова солидарне стамбене изградње. Уколико jе учешће ових станова веће, просjечна циjена стана у новоградњи ће бити знатно нижа, односно уколико jе учешће мање, просjечна циjена ће бити већа. Просjечна циjена квадратног метра стана у новоградњи у Подгорици у другом кварталу 2021. године износила jе 1.234 еура, у приморском региону jе износила 1.298 еура, у средишњем региону 660 еура, док jе у сjеверном региону просjечна циjена квадратног метра стана у новоградњи износила 958 еура... Просjечна циjена квадратног метра стана у новоградњи у Црноj Гори у категориjи привредна друштва у другом кварталу 2021. године износила jе 1.242 еура, док jе у категориjи солидарна стамбена изградња износила 735 еура – пише у саопштењу које може да се пронађе на сајту МОНСТАТ-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 00:59