За летове Скупштина планира да потроши 80.000 еура / IVAN PETROVIC-IPE
13/11/2021 u 16:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скупштина за авио-карте троши 80.000, а за хотеле 100.000

За разлику од претходних година, овог пута на тендеру за авио-карте није било захтјева за картама у бизнис класи, већ су се тражиле само економске али и лоу-кост карте

Скупштина Црне Горе потписала је последњих мјесеци четири уговора која се односе на набавку авио-карата, услуга хотелског смјештаја, ресторана и превоза чија вриједност прелази 210.000 еура, показује тендерска документација у коју је "Дан" имао увид. Судећи према уговору који је потписан 28. септембра ове године са фирмом "Конгрес травел" за смјештај скупштинских делегација у иностранству и земљи у наредних годину дана пројектован је издатак од 100.000 еура са урачунатим порезом. Тендер за ту набавку спроведен је по хитној процедури.

– Скупштина Црне Горе је, у складу са чланом 54, став 4, Закона о jавним набавкама, обjавила тендерску документациjу за набавку агенциjских услуга резервациjе хотелског смjештаjа у земљи и иностранству са скраћеним роком из разлога хитности набавке, као и због чињенице да су средства опредиjељена за оваj предмет набавке постала оперативна ступањем на снагу Закона о буџету 2021. године. Наиме, водећи рачуна о активностима Скупштине Црне Горе, многоброjним догађаjима, састанцима са домаћим и страним званичницима, представницима дипломатског кора и др., рок од 30 дана за спровођење отвореног поступка jавне набавке не може се прилагодити потребама, и из наведеног разлога исти jе потребно спровести у скраћеном року од 15 дана, у смислу рока за подношење понуда – објашњено је у тендерској документацији.

За куповину авио-карата опредијељен је износ од 80.000 еура, а Скупштина је за те услуге потписала уговор са фирмом "Зинза груп". За разлику од претходних година овог пута на тендеру није било захтјева за картама у бизнис класи, већ се тражила само економска, али и луо-кост карта.

– Уговор о jавноj набавци током његовог траjања може да се измиjени без спровођења новог поступка jавне набавке у складу с чланом 151 Закона о jавним набавкама када jе потреба за измjеном уговора настала због околности коjе наручилац у вриjеме закључивања уговора ниjе могао да предвиди, а измjеном се не миjења природа уговора, а повећање вриjедности уговора ниjе веће од 20 одсто вриjедности првобитног уговора – наводи се у тендерској документацији.

Плаћају превоз ученика за радионице

За услуге превоза путника у слободном превозу Скупштина ће платити до 9.999 еура.

– Скупштина Црне Горе реализуjе едукативни програм под називом Демократске радионице "Барбара Прамер", коjи омогућава свим заинтересованим основним школама у Црноj Гори учешће ученика у програму. Радионице се одвиjаjу сваким радним даном од девет до 13 (приjеподневна радионица) и од 14 до 18 часова, уторком, сриjедом и четвртком (послиjеподневна радионица), у просториjама Скупштине Црне Горе у Подгорици. Планирани броj путника jе од 32 до 35 мjеста. Радионица се по правилу организуjе за jедно школско одjељење у пратњи два наставника. Закон о основном образовању и васпитању дефинише броj ученика у одjељењу – наводи се у тендерској документацији.

Уговором о jавноj набавци прописано је да ће одабрана фирма доставити авионске карте електронским путем, а по потреби и на адресу Скупштине, без накнаде, а у хитним случаjевима, према потреби вршити резервациjу и издавање авио-карата и ван радног времена.

Трећи по вриједности је уговор за пружање угоститељских услуга у угоститељским обjектима, односно ресторанима. У питању је посао са фирмом "Марко Поло травел агенција" вриједан 23.958 еура.

– У складу с чланом 87 Закона о jавним набавкама, наручилац (Скупштина) због специфичности предмета jавне набавке, не може одредити тачну количину предмета набавке, па се предмет набавке одређуjе по jединици мjере у односу на коjу се даjе понуда, с обзиром на укупну проциjењену вриjедност набавке. С обзиром на чињеницу да Скупштина не може конкретно предвидjети догађаjе и вриjеме догађаjа на основу коjих се формира циjена предметних услуга током године, описана је врста услуга коjе наплаћуjе понуђач (агенциjа), на основу коjих се и подноси понуда – констатује се у тендерској документацији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:49