/ Милојко Спајић
25/10/2021 u 16:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајићев ресор спрема измјене закона да се обузда цијена горива

Предложене мјере се односе и на повећање минималне зараде са 250 на 450 еура

Министарство финансија и социјалног старања спрема предлог да се мијења Закон о акцизама, како би се обезбиједило да Влада може одмах да интервенише усљед значајнијег повећања цијене горива, због поскупљења енергената на међународном тржишту, потврђено је Дану. 

Из Министарства, на чијем челу је Милојко Спајић, објаснили су да би предвиђене промјене подразумијевале да Влада, када дође до значајнијег повећања цијена на минерална уља на свјетском тржишту, може да донесе одлуку о умањењу износа акциза до одређеног нивоа на безоловни бензин и гасна уља на период од мјесец.

Одлука Владе би могла да се пролонгира дуже од мјесец, уколико буде потребе, а то ће зависити од кретања цијене горива.

Осим тога, Министарство, кроз програм Европа сад, који је једногласно подржао Социјални савјет, и који ће бити дио Нацрта закона о буџету за наредну годину, уводи низ мјера кроз реформу пореског система - за повећање животног стандарда грађана, раст запослености и смањење сиве економије на тржишту рада.

Предложене мјере се односе и на повећање минималне зараде са 250 на 450 еура.

Из Минстарства су казали да тим повећањем и смањењем пореског оптерећења на терет запосленог, односно увођењем неопорезивог дијела зараде, свим запосленима у Црној Гори од 1. јануара наредне године треба да буде повећана нето зараде, при чему највеће повећање остварују запослени са најнижим примањима.

Они су додали да се садашњи ниво акциза примјењују од јануара 2017. године, односно из периода прошле Владе чије “поједине чланице власти тек сада иступају против онога што су сами усвајали, а тада грађанима нијесу понудили рјешења за раст стандард”.

Из тог Владиног ресора су казали да смањење акциза од по неколико центи не доноси значајан ефекат за грађане, док буџету одузима око десет милиона еура управо намијењених за грађане.

- Ми смо све предузели да дође до рјешења на дужи рок и одржив начин. Обезбјеђују се већа примања да би се амортизовали цјеновни удари, који зависе од раста цијена енергената на међународном тржишту, као и планирају промјене Закона о акцизама да би се могло одмах реаговати усљед значајније промјене цијене горива- рекли су из Министарства.

Уз мјере о повећању стандарда већ од јануара ради се и на увођењу такозваних хемијских акцизних маркица, односно маркирању горива да бисмо тачно знали колико се горива стварно прометује и да се дође до додатних прихода.

- Тада се на одржив начин може разговарати о акцизама, односно може се отворити простор и за њихово смањење- казали су у Министарству.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:27