Милојко Спајић / - RADE KOPRIVICA
08/12/2021 u 11:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Спаjић: Имамо највећи раст БДП и најмањи дефицит

Програм Европа сад подићи ће стандард наших грађана, смањити сиву економиjу, повећати атрактивност Црне Горе као инвестиционе дестинациjе, дати jеднаке шансе свима за развоj и пружити младима будућност овдjе и сад, рекао jе Спаjић

Министар финансиjа и социjалног старања мр Милоjко Спаjић поручио jе да Црна Гора незаустављиво иде путем Европе - сад, те да оваj ресор искључиво и само резултатима говори - да jе вjечна Црна Гора.

- Да смо вам приjе годину рекли да ћемо имати наjвећи раст БДП-а, наjмањи дефицит у Европи, додатак за сву дjецу до 6 година, испуњен план прихода сезоне већ након девет мjесеци, ниво дуга/БДП као Њемачка или Аустриjа, или наjвећи суфицит у jедном мjесецу икад - не бисте нам вjеровали. И jа разумиjем то, дуго су вас лагали! Не заустављамо се ту. Програм Европа сад! подићи ће стандард наших грађана, смањити сиву економиjу, повећати атрактивност Црне Горе као инвестиционе дестинациjе, дати jеднаке шансе свима за развоj и пружити младима будућност овдjе и сад”, рекао jе министар Спаjић у поруци поводом годишињице рада ресора на чиjем jе челу.

Спаjић jе поручио да ће повjерење у ово Министарство и Владу обезбиjедити минималну зараду од 450 еура, просjечну зараду од 700 еура, наjвеће повећање плата здравственим радницима икад и то на фискално одржив начин. “Да не задужуjемо нашу дjецу, већ да их раздужуjемо, као ове године…”, додао jе Спаjић.

Министар jе прецизирао да jе Црна Гора, за само годину рада ресора финансиjа и социjалног старања и Владе, од ивице банкрота и економског дна по паду од 15,3% доведена до друштва европских лидера по расту економиjе између 13 и 14 одсто.

- Досадашњи резултати дали су нам могућност да понудимо историjску реформу на коjу jе Црна Гора чекала децениjама. “Европа Сад! jе одржив и реалан програм за бољи живот у држави и предлог буџета ће подржати свако ко мисли добро грађанима - поручио jе Спаjић.

У досадашњем раду остварени су приходи од око 700 милиона еура од туристичке сезоне за 9 мjесеци умjесто за годину, дошло jе до смањења дуга државе и дефицита буджета за 10 мjесеци до jедног од наjнижих у Европи од 1,3 одсто БДП-а, мjесецима jе оствариван суфицит буджета, финансиjски jе омогућено увођење додатака за сву дjецу до шест година.

Обезбиjеђено jе, између осталог, и финансирање бесплатних уджбеника за све основце, хеджинг аранжман за заштиту дуга за ауто-пут од валутног ризика са уштедом од 4 милиона на првоj рати отплате кинеског кредита, колико се очекуjе за наредну рату, те повећана транспарентност jавних финансиjа. Уз обjављену комплетну документациjу за емисиjу еурообвезница и  документациjе за хеджинг аранжман по захтjеву, МФСС jе увело мjесечну обjаву потрошње из државног трезора, поред редовних извjештаjа, као и доносило рjешења о укидању одређеног степена таjности са документациjе коjа jе у надлежности овог ресора.

Предстоjи jош много посла у наставку рада за успостављање државе социjалне правде, а слиjеди и пензиона реформа за побољшање статуса пензионера, посебно са наjнижим примањима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 10:09