/ - UNSPALSH, ILUSTRACIJA
08/01/2022 u 15:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шпедитерима потребна боља организација и ефикасност

Пандемија коронавируса утицала је на успоравање обављања привредних активности у области шпедиције

Сектору шпедиције је потребна боља организација и ефикасност, која не би изискивала велика новчана улагања, али би значајно утицала на пословне резултате, саопштили су представници Одбора Удружења шпедитера Привредне коморе.

Они су казали да би се то побољшање код привредника огледало у финасијском смислу, а код државе у финансијском и контролном.

- Логистичка дјелатност у Црној Гори, усљед инфраструктурних недостатка, захтијева перфектну организованост и ефикасност, како би опстала на тржишту. Очекује се да таква буде и државна администрација, јер је то једини начин да се максимизирају бенефити од улагања у инсфраструктуру- рекли су представници Одбора агенцији Mina-business.

Они сматрају да је пандемија коронавируса утицала на успоравање обављања привредних активности у области шпедиције, иако је та грана привреде била изузета од забране обављања дјелатности.

- Сам процес рада на границама, царинарницама и складиштима морао се прилагодити препорукама здравственог система, ради очувања здравља и спречавања ширења заразних болести, уз обавезну социјалну дистанцу и поштовање других мјера које се односе на коришћење заштитне опреме- навели су из Одбора Удружења.

Они су саопштили да је највећи изазов с којим се сусријећу компаније у сектору шпедиције усљед пандемије коронавируса, немогућност или успореност наплате услуга.

- То отежава измиривање текућих обавеза које се односе на отплату кредита и плаћање закупа, затим плаћање дажбина држави и локалним самоуправама, као и плаћање мјесечних режијских трошкова- рекли су из Одбора.

Они су подсјетили да су ограничења у реализацији спољнотрговинских послова најизраженија током љетње туристичке сезоне.

- Велики прилив гостију и повећан увоз производа у овом периоду ствара гужве на граничним прелазима, што доводи до додатног оптерећења граничних испостава и терминала у унутрашњости. Као ограничавајући фактор истиче се и релативно дотрајала саобраћајна инфраструктура- навели су из Одбора Удружења шпедитера.

Према њиховим ријечима, ограниченост инфраструктурних капацитета, недостатак брзих саобраћајница и спора жељезница чине да цијене транспорта од луке Бар ка унутрашњости буду неконкурентне, чиме и сама лука губи корак са конкуренцијим из региона.

- С обзиром на природу дјелатности заступања и посредовања у спољној трговини, пословање ових предузећа у великој мјери зависи од организације рада и ефикасности државних органа на граничним прелазима и царинским терминалима у унутрашњости- саопштили су из Одбора Удружења.

Баријере са којима се компаније у реализацији спољнотрговинских послова суочавају су, како су објаснили, висока неликвидност и немогућност наплате потраживања, сива економија, нелојална конкуренција, недовољно развијена инфраструктура, честе и скупе анализе робе, спора администрација на локалном нивоу и недостатак стручног кадра.

- У дијелу фискалних и парафискалних плаћања, у овом сектору, привредни субјекти као оптерећење виде порезе и доприносе на зараде, порезе на непокретности, високу стопу пореза на додату вриједност (ПДВ), као и високе таксе и накнаде на државном и локалном нивоу- навели су из Одбора Удружења шпедитера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:56