/ Фото: ПзП
14/05/2021 u 13:01 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станишић критикује Владу: Повећање акциза на цигарете повећаће само шверц

Владина предвиђања су неозбиљна, тврди предсједник Младих ПзП-а

Повећање акциза на цигарете неће дати очекиване ефекете о повећању прихода за буџет, а оваква одлука Владе само ће повећати приходе шверцерима цигарета који деценијама контролишу шверц цигарета, тврди Предсједник Младих Покрета за промјене (ПзП) Бобан Станишић.

Како је казао, предвиђања о повећању прихода у буџету за 16,8 милиона еура услед повећања акциза на дуван и дуванске производе су неозбиљна.

- Поготово када се сјетимо шта се десило са приходима од повећања акциза на дуванске производе 2018. године, када је само у прва четири мјесеца дошло до пада легалне продаје за 25,59% и експлозије сивог тржишта. Тада је тржишту цигарета требало скоро годину дана да се опорави од таквих мјера и да се продаја врати у легалне токове и то тек након смањења увећаних акциза- појашњава Станишић.

Он тврди да ће оваква акцизна политика донијети смањење прихода од продаје цигарета, и увести у зону губитка легалне увознике и малопродају из легалних токова због повећаних трошкова.

- Изговор за овакав потез не смије бити ни потреба даљег услаглашавања висине акцизе на цигарете са захтјевима Директиве 2011/64/ЕУ, јер ова Влада већ пет мјесеци није ништа урадила на спречавању шверца цигарета и док држава не крене у темељно рјешавање овог проблема, не можемо ни помишљати на повећање акциза на цигарете, јер у супротном пунимо црне фондове шверцера цигарета, на штету легалних дистрибутера. Остаје нејасно зашто се не мијења менаџмент Луке Бар, јер се управо преко царинског складишта у Луци Бар врши главни транзит нелегалних цигарета и веома је забрињавајуће да тај транзит није заустављен. Сада се само поставља питање да ли неко из врха извршне власти има користи од несметаног транзита нелегалних цигарета, као што су имали њихови претходници из бивше власт, а ради се о профиту од око миллион еура на дневном нивоу- поручује Станишић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:06