Подршка пољопривредницима / - MILETA VUKICEVIC
26/01/2022 u 12:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стијовић најавио највећи агробуџет за пољопривреднике у историји Црне Горе

Потписани уговори од 80 одсто бесповратне подршке са пољопривредницима из централне и јужне регије

Након потписивања уговора са пољопривредницима са сјевера, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде мр Александар Стијовић је на Биотехничком факултету у Подгорици потписао уговоре о додјели бесповратне подршке за инвестиције у прераду на газдинствима, са пољопривредним произвођачима из Подгорице, Цетиња, Даниловграда, Колашина, Бара, Тивта, Улциња и Плужина.

image

Александар Стијовић с пољопривредницима

- MILETA VUKICEVIC

Прерада на газдинствима подржана је за изградњу и адаптацију објеката, набавку опреме за прераду, паковање и чување пољопривредних производа. За инвестиције овог типа омогућена је бесповратна подршка у процентуалном износу од 80 одсто бесповратне подршке.У оквиру овог јавног позива омогућена је подршка у износу од 490.000 еура од чега је подршка коју додјељује Министарство око 390.000 еура. Реализоваће се укупно 70 инвестиција.

image

Александар Стијовић с пољопривредницима

- MILETA VUKICEVIC

Министар Стијовић је исказао посебну захвалност пољопривредницима који са својим породицама сваког дана доказују да су стуб развоја ове земље. који су, како је истакао, за вријеме велике кризе, када је свијет стао услед пандемије успјели да сачувају пољопривредну производњу, своја газдинства и омогуће свима нама да у сваком тренутку имамо на трпези здраву и безбједну храну.

image

Александар Стијовић с пољопривредницима

- MILETA VUKICEVIC

- Ово ће бити велика година за нашу пољопривреду. Година нових инвестиција, развоја, увећања производње, увећања сточног фонда, увођења нових технологија у производњи, унапређења инфраструктуре. У овој години се побољшава животни стандард свих грађана Црне Горе а то значи и повећање куповне моћи која доноси сигуран пласман за пољопривредне производе - казао је Стијовић.

image

Александар Стијовић с пољопривредницима

- MILETA VUKICEVIC

Министар је најавио највећи Агробуџет за пољопривреднике у историји Црне Горе, истакавши да ће бенефите новог Агробуџета осјетити сви пољопривредни произвођачи, као и да су повећања посебно изражена у сектору сточарства, укључујући значајна повећања премије за млијеко, повећања директних плаћања по површини уз повећање премија по грлу за говеда, овце и козе али и у свим другим агробуџетским мјерама.

image

Александар Стијовић с пољопривредницима

- MILETA VUKICEVIC

- Ово је само једна али значајна компонента инвестиционе подршке у овој години за сектор пољопривреде. Створени су услови да се национална средства у овогодишњем Агробуџету увећају за око 9 мил. еура у односу на претходну годину и ово ће бити највећи буџет за наше пољопривреднике у историји Црне Горе. Сигуран сам да ће ова средства значајно утицати на унапређење производње и достизање стандрда квалитета - указао је министар Стијовић.

Менаџерка МИДАС 2 програма у Црној Гори Горица Радуловић је упутила честитке свим пољопривренцима који су испунили услове за потписивање уговора, и истакла да ће кроз МИДАС 2 пројекат у наредном периоду у пуном капацитету наставити подршка пољопривредном сектору у Црној Гори.

Развојем прераде на породичним газдинствима доприноси се повећању конкурентности производа како црногорских примарних произвођача, тако и прерађивача. Ова мјера, кроз стварање додате вриједности, повећава приходе, рјешава проблем вишкова примарних производа и чувања производа на газдинствима. 

У петак, 28. јануара у Никшићу са почетком у 12 сати биће уприличено потписвање уговора са произвођачима из преосталих општина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:20