Са јучерашњег протеста / -Милан Секуловић
05/08/2021 u 07:15 h
Vladimir OtaševićVladimir Otašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суд ударио на мјештане, штите партнере Ђукановића

Поразно jе и што су у министарствима капиталних инвестициjа и екологиjе, просторног планирања и урабанизма дониjели закључак да jе све урађено по проjекту

Основни суд у Колашину донио је рјешење да мјештани и власници имања у селу Речине, коjи се противе градњи мини хидроелектране (мХЕ) Скрбуша, више не могу да спречаваjу наставак радова на том обjекту. Ради се о одлуци судије Мирјане Чепић, која је уважила концесионара – фирму "Hydro logistics", која је у власништву Славена Бурзановића, пословног партнера компаније "ББ солар" Блажа Ђукановића, сина предсједника државе Мила Ђукановића. Управо је компанија "ББ Солар" ангажована као подизвођач радова на малој хидроелектрани.

Протести трају мјесецима

Дио мjештана села Речине од октобра прошле године спречава наставак радова на малој хидроелектрани "Скрбуша" тражећи раскид концесионих уговора. Полициjа их је неколико пута приводила, док су им комунални инспектори писали казне.

У образложењу своје одлуке судија Чепић је истакла да jе грађевинска инспекциjа обавила надзор по инициjативи Министарства капиталних инвестициjа, те да jе сачинила записник, коjим jе констатовано да су радови изведени у складу са ревидинираним грађевинским проjектом. Истим записником jе закључено да се радови могу наставити.

Представник мjештана коjи се противе градњи мале хидроелектране Василиjе Ивановић казао је јуче за "Дан" да рjешење колашинског Основног суда доживљава као наставак институционалног притиска.

– Одлуком суда неки од мjештана онемогућени су да приђу своjим кућама – казао jе Ивановић. Истакао је да jе поразно што мjештани из судског рjешења сазнаjу да jе одлучено да се радови наставе.

– Поразно jе и што су у министарствима капиталних инвестициjа и екологиjе, просторног планирања и урабанизма дониjели закључак да jе све урађено по проjекту. Мjештане то неће обавезивати. Симптоматично jе оно што jе, приjе неколико дана, у Скупштини рекао министар Младен Боjанић, jер нас тjера на закључак да људи из његовог министарства и концесионар сарађуjу. Прво jе тако обманута jавност информациjом о наводном референдуму у Речинама, па jе услиjедила инструисана одлука суда – рекао је Ивановић. Истакао је да су мjештани од првог састанка коjи jе одржан са представницима два министарства свjесни да људи коjи раде на ревидирању уговора не желе да раскину концесиjе.

– Позивамо jедину странку "зелених" у Црноj Гори УРУ и премиjера коjи су jавно обећали да ће проблем мХЕ "Сркбуше" бити риjешен да, под хитно, стану иза обећања. Позивамо их да покажу људску, политичку и грађанску зрелост, да прекину агониjу мjештана са кривичним приjавама, притисцима и саботажама и да раскину концесиони уговор за малу хидроелектрану – казао је Ивановић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 23:35