/ ТЕ Пљевља
26/06/2021 u 10:15 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Термоелектрана се неће гасити док се не заврше преговори са Енергетском заjедницом

Поступак пред Енергетском заједницом још траје. У суштини може трајати и двије године и све док се не донесе коначна одлука пред Енергетском заједницом, Термоелектрана Пљевља може да ради, изјавио је Ровчанин за "Дан" и додао да је ТЕ почела са радом у четвртак

Термоелектрана (ТЕ) Пљевља неће се гасити све док се не заврше преговори са Енергетском заједницом (ЕЗ) у вези са прекршајном пријавом која је поднесена против Црне Горе прије неколико мјесеци због тога што је тај објекат потрошио дозвољени број радних сати.

Извршни директор Електропривреде (ЕПЦГ) Никола Ровчанин казао је за "Дан" да је Термоелектрана почела да ради у четвртак, након двомјесечног ремонта.

– Термоелектрана је почела са радом. Агенција за заштиту животне средине донијела је рјешење којим се прекида поступак за одузимање интегрисане дозволе, односно поступила је по закључку Владе. Поступак пред Енергетском заједницом још траје. Поступак у суштини може трајати и двије године и све док се не донесе коначна одлука пред Енергетском заједницом, Термоелектрана Пљевља може да ради – изјавио је Ровчанин.

Термоелектрана Пљевља је сада, у љетњим мјесецима, најнеопходнија за енергетски систем Црне Горе.

Секретариjат Енергетске заjеднице покренуо jе поступак против Црне Горе, а у вези са ТЕ и правилом Директиве ЕУ о ограничавању емисиjе одређених загађивача у ваздуху од стране великих термо-построjења прије неколико мјесеци. Секретаријат је, како су тада саопштили из Владе, прелиминарно закључио да ТЕ Пљевља, као једно велико построjење за сагориjевање коjе ради у Црноj Гори, ниjе поштовало правила о ограничавању емисиjе одређених загађивача у ваздух од стране великих термо-построjења, те да jе ТЕ Пљевља као построjење достигла ограничење од 20.000 радних сати до краjа 2020. године, а ниjе у складу са стандардима Директиве престала са радом, како се то захтиjева правилима Енергетске заjеднице.

Црној Гори су почетком маја дата два мјесеца да се изјасни на наводе из прекршајне пријаве ЕЗ, те да Енергетској заједници пружи све податке у вези са радом ТЕ Пљевља. За поступак пред ЕЗ, Влада, односно Министарство капиталних инвестиција, ангажовало је и ЕПЦГ да се придружи и предузме све правне радње и циљу заштите права државе пред Енергетском заједницом.

Ровчанин је недавно казао да, уколико би се угасила ТЕ Пљевља, Црна Гора би за увоз струје морала годишње да плаћа преко 100 милиона еура, те да су у ЕПЦГ разматрали два сценарија у случају гашења ТЕ Пљевља.

Оба су подразумијевала да ТЕ Пљевља не настави са радом након ремонта. По једном би предстанак рада ТЕ Пљевља од јуна ове до јуна наредне године коштао 155 милиона еура, а гашење од јуна ове до краја 2022. године коштрао би државу 234 милиона еура.

– Анализе су рађене на основу података о испоруци струjе у 2021. години. Први сценарио jесте да ТЕ Пљевља не ради 12 мjесеци у периоду jун 2021 – jун 2022. године. Укупна циjена електричне енергиjе, коjу би требало купити по тренутним циjенама на Худекс берзи, износила би 109,4 милиона еура. У том периоду износ додатних фиксних трошкова и одлив новца за ТЕ Пљевља, иако не производи електричну енергиjу, износио би око 46 милиона еура. Други сценарио jе да ТЕ Пљевља не ради 18 мjесеци у периоду jун 2021 – децембар 2022. године. Укупна циjена електричне енергиjе, коjу би требало купити у поменутом периоду, по тренутним циjенама на Худекс берзи вриjедјела би 160,1 милион еура, уз износ фиксних трошкова за термоелектрану коjа не ради од око 73,7 милиона еура – прецизирао је недавно Ровчанин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 14:30