Ровчанин / Фото: Архива
31/03/2022 u 09:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ровчанин: Да немамо Термоелектрану данас би рачуни за струју били три пута већи

Ово је само један у низу одговора на питање због чега гашење ТЕП-а ни прошле године, ни сада не представља опцију која се у нашој компанији уопште разматра, казао је он

У случају да Електропривреда не располаже електричном енергијом из Термоелектране Пљевља били бисмо принуђени да, ради потрошача, купимо значајне количине електричне енергије, каже за портал АДРИА извршни директор ЕПЦГ Никола Ровчанин.

- Будући да је тржишна цијена ове године вишеструко већа од производне из Термоелектране, ставка за електричну енергију на рачунима потрошача морала би бити увећана за четири пута, што би, у крајњем, довело до тога да се укупан износ рачуна увећа за нешто више од три пута. Ваља поменути и додатне ризике у вези са предусловима за куповину великих количина електричне енергије, а тичу се обезбјеђивања прекограничних капацитета, банкарских гаранција итд. Реално, ово је само један у низу одговора на питање због чега гашење ТЕП-а ни прошле године ни сада не представља опцију која се у нашој компанији уопште разматра- истиче Ровчанин.

Према ријечима Ровчанина значај Термоелектране Пљевља видљив је чак и мимо енергетске кризе, при првом погледу на структуру производње ЕПЦГ.

- Наиме, на годишњем нивоу, 40-50 одсто електричне енергије која се произведе у ЕПЦГ долази управо из ТЕП-а и ријеч је о стабилном извору. При порасту цијена енергената а то је нешто чему свједочимо у посљедњих девет-десет мјесеци, значај оваквих постројења додатно расте, показујући колико су били неразумни недавни предлози о гашењу производње у нашем најзначајнијем постројењу прије него што би се изградили адекватни замјенски капацитети и задовољиле потребе града у ком ТЕП послује- напомиње Ровчанин.

Он наводи да Црна Гора располаже довољном количином електричне енергије иако није било падавина и акумулација није на завидном нивоу, те додаје да грађани могу бити мирни што се тиче поскупљења струје.

- Црна Гора, како се то види из Енергетског биланса, на годишњем нивоу располаже са довољним количинама електричне енергије. Наравно, ова оцјена важи уколико је, у хидролошком погледу, радна година на нивоу просјека, тј. ако је производња из хидроелектрана на планираном нивоу. Свједоци смо чињенице да су неке године хидролошки издашније, а неке осјетно слабије. У ЕПЦГ се, за сада, не размишља о поскупљењима, нарочито не према потрошачима из категорије домаћинстава- објаснио је Ровчанин.

Подсјећа и на чињеницу да се на тржишту цијена електричне енергије тренутно креће око 250-300 €/МWх, док црногорски потрошачи за електричну енергију плаћају у просјеку 43 €/МWх.

- Падавине су, од почетка године, на нивоу од 54 одсто просјека (са тенденцијом да се тај постотак спусти на 40 одсто за први квартал), што значи да је производња из хидроелектрана на око 78 одсто у односу на планирану. Акумулације нијесу на завидном нивоу, јер је, због описаних хидролошких околности, изостало пуњење, које је планирано током претходног периода. Имајући све ово у виду, задовољни смо оствареном производњом, али је ово далеко од очекиваног. Kако сада прогнозе показују, и у марту ће изостати падавине, па ће производња из хидроелектрана продужити негативан тренд. Дозу оптимизма нам дају снијежни прекривачи на планинама, који би требало да обезбиједе дотоке на ријекама за други квартал - саопштио је он.

Kада је у питању Термоелектрана, он оцјењује да је она у добром радном стању, тако да њена производња, која је нешто изнад планиране, у значајном проценту обезбјеђује дневне потребе.

- Овим путем апелујемо на потрошаче да воде рачуна о потрошњи електричне енергије и да буду економични- напомиње Ровчанин.

Редовне платише ће и даље имати привилегије при плаћању рачуна, а грађани Пљеваља и додатни попуст истиче Ровчанин.

- Одбор директора ЕПЦГ одлучио је, на посљедњој сједници у 2021, да се током првих шест мјесеци 2022. године, настави са попустом од 12,5 одсто на укупан рачун за утрошену електричну енергију за домаћинства која редовно плаћају рачуне, при чему је укупан трошак за те намјене од око 4,5 милиона еура уу цјелости преузела ЕПЦГ. Одбор је, узевши у обзир огроман допринос Пљеваља у обезбјеђивању енергетске стабилности система, у условима енергетске и ЦОВИД кризе, а у циљу смањења нивоа аеро загађења у том граду, грађанима Пљеваља, односно купцима из категорије „домаћинства“, одобрио и додатних 10 одсто попуста на активну енергију до краја грејне сезоне, односно до краја првог квартала 2022. године. Наведене акције, односно попусти за купце, свакако оптерећују пословање наше компаније, тако што генеришу приходе ниже од пројектованих, али смо, полазећи од опређељења да послујемо друштвено одговорно, сматрали да треба да пружимо помоћ грађанима, тим прије што ЕПЦГ, као компанија која се налази у власништву државе, своје пословне активности обавља управо у границама Црне Горе и, с тим у вези, не треба да буде равнодушна према проблемима с којима се грађани суочавају- сматра Ровчанин.

Према ријечима Ровчанина пројекат солар 3000+ и 500 + је будућност енергетског сектора и ту се неће стати.

Размишља се и о 5000+ пројекту.

- Веома смо задовољни динамиком пројекта јер смо, упоредо са стварањем финансијских услова за извођење пројекта – што је крунисано недавним потписивањем уговора са ИРФ-ом – примили чак 14.500 пријава, што нас охрабрује да и након завршетка пројекта 3000+ наставимо овим путем и покренемо причу 5000+. Очекујем да сви пројектни радови – укључујући оно што власнике индивидуалних објеката разумљиво највише занима, а то је уградња самих панела, теку предвиђеном динамиком, чиме би се, упоредо са остваривањем конкретних планова, начинио огроман корак на плану развијања енергетске транзиције и свијести о њој- закључује Ровчанин.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 18:27