Младен Бојанић / фото: Иван Петровић Ипе
17/07/2021 u 09:40 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тужилаштво и Скупштина без реакције на злоупотребе у државним предузећима

Владин ресор је доставио десет информација о могућим злоупотребама у Скупштини и надлежним тужилаштвима. Из СДТ-а "Дану" јуче нису одговорили на питања да ли су било шта урадили поводом информација МКИ, док су нам из Скупштине казали да је у надлежности тужилаштва да оконча истражне радње

Специјално државно тужилаштво (СДТ) и Скупштина нису ништа урадили поводом десет информација које су добили од одјељења за борбу против корупције Министарства капиталних инвестиција (МКИ). Тачније, нема званичне информације да су покренули било какву истрагу или саслушања поводом информација и документације коју су добили, а које се тичу злоупотреба у државним предузећима. Тако тврде у МКИ на чијем је челу Младен Бојанић.

– Убиjеђени смо да jе достављени материjал више него довољан да Тужилаштво и Скупштина предузму даље радње у складу са своjим овлашћењима. Министарство капиталних инвестициjа и Одjељење за борбу против корупциjе ће наставити са прикупљањем и анализом документациjе, како би помогли откривању почињених злоупотреба. Још jедном апелуjемо на државне институциjе да у домену своjих надлежности размотре наше инициjативе, како би и у пракси доприниjели остваривању владавине права за коjе се сви декларативно залажу – навели су јуче из тог ресора.

”У надлежности државног тужилаштва jе да оконча истражне радње и предузме евентуалне мjере кривично правне одговорности, што и може бити jедино надлежно поступање по достављеним информациjама, казали су из Скупштине

"Дан" је, након што су саопштили да су у последњих неколико мјесеци доставили информације са документацијом СДТ-у и Скупштини у вези с могућим постојањем кривичних дјела у државним предузећима, питао СДТ и Скупштину да ли су предузимали радње по основу достављених информација. Из СДТ-а нам јуче нису одговорили на питања, али су казали да ће одговорити у понедјељак, док су из Скупштине навели да је у надлежности Тужилаштва да поступи по информацијама.

– Предметним информациjама указуjе се на могућност постоjања кривичних дjела, па је, самим тим, информациjе са пропратном документациjом Министарство капиталних инвестициjа доставило и надлежном државном органу коjи врши послове гоњења учинилаца кривичних дjела. У надлежности државног тужилаштва jе да оконча истражне радње и предузме евентуалне мjере кривично-правне одговорности, што и може бити jедино надлежно поступање по достављеним информациjама – казали су "Дану" из Скупштине, чији је предсједник Алекса Бечић.

”Из СДТ-а нам јуче нису одговорили на питања, али су казали да ће одговорити у понедјељак

Навели су да им је МКИ доставио двије информације, од десет које су споменули. У саопштењу МКИ је наведено да су Скупштини доставили четири информације.

Скупштина је могла да поступи по информацијама тако што би размотрила информације на надлежним одборима, организовала саслушања актера за које се сумња да су злоупотребљавали службени положај.

СДТ-у је достављено осам информација, а по једна Основном државном тужилаштву у Подгорици и Врховном државном тужилаштву.

Из МКИ су јуче казали да су 22. јануара предали информацију о могућем постоjању кривичних дjела у вези с куповином четири брода на кредит за потребе "Црногорске пловидбе" и "Барске пловидбе" и позаjмицама Владе за отплату кредитног дуга. Пет дана касније, предали су информацију о могућем постоjању кривичног дjела у вези с превозом робе и саобраћањем пругама од стране жељезничког предузећа "Монтекарго", током новембра 2020. године, а без сертификата о безбjедности. Почетком фербуара доставили су информациjу о могућем постоjању кривичних дjела приликом запошљавања и исплате отпремнина у "Монтекаргу", крајем тог мјесеца информацију о индицијама о постојању кривичног дјела злоупотребе положаја у привредном пословању у вези са закључивањем уговора о куповини струје са "Тошчеликом", а на штету Електропривреде.

СДТ-у је 5. марта предата информација о индицијама о постојању кривичног дjела злоупотребе положаjа у привредном пословању у вези потрошње радних сати за рад Термоелектране "Пљевља" и jавне набавке еколошке реконструкциjе првог блока коjи jе покренула Електропривреда. Затим, 31. марта је предата информација о могућем постоjању кривичног дjела приликом уговарања, мjерења и утовара руде боксита у вагоне компаниjе "Монтекарго" у Никшићу, превоза робе пругом до Бара, угрожавања безбjедности и имовине жељезничких фирми, а све у аранжманима са фирмама "Унипром", "Унипром метали" и "Метал инвестментс лимитед" (Хонг Конг).

– Специjалном државном тужилаштву jе 22. априла предата информациjа о могућем постоjању кривичних дjела злоупотребе службеног положаjа и преваре на штету Жељезничке инфраструктуре (ЖИЦГ), приликом новчаног обештећења за седам лица почетком 2017. године. Основном државном тужилаштву у Подгорици jе 14. маjа предата информациjа о могућем постоjању кривичног дjела – несавjестан рад у служби из члана 417. Кривичног законика Црне Горе, Славице Дожић, службеног лица код привредног друштва ЖИЦГ. Врховном државном тужилаштву jе 2. jула предата информациjа о могућем постоjању кривичног дjела и/или прикривању кривичног дjела у вези нелегалног ископа и извоза 2.664 тоне руде боксита из Никшића краjем 2019, односно, 2020. године – прецизирали су из Министарства капиталних инвестиција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:13